Лопес запази титлата си след 12 трудни рунда срещу Ортис

Теофимо Лопес (20-1) запази титлата на Световната боксова организация (WBO) в категория до 63,5 килограмаи с победа над Джамейн Ортис (17-2). Сблъсъкът се изигра в “Mandalay Bay Resort” в Лас Вегас. След 12 рунда бокс нюйоркчанинът бе обявен за победител с резултати 117-111, 115-113 х2.

Това бе първа успешна защита на боксьора с хондураски корени. Нюйоркчанинът отне титлата на Джош Тейлър през 2023-а, а след това обяви оттеглянето си. Сега той се завърна, но не впечатли на ринга в Лас Вегас и дори бе освиркван след битката. 26-годишният носител на световна титла преследваше съперника си през по-голямата част на двубоя и вкара по-малко удари, според крайната статистика. Въпреки това, постоянната преса и по-силните вкарани удари заслужиха съдийското решение за Лопес. 

Успехът е втори за Лопес над Ортис. През 2015-а боецът от Бруклин надделя над Техничаря в битка от щатското първенство по аматьорски бокс „Златни ръкавици“.

Ето как се разви битката рунд по рунд.

Рунд 1: Двамата разменят удари с предна ръка. Ортис използва обратен гард и се движи по краищата на ринга, докато Лопес заема центъра. В първата минута няма точни попадения. Световният шампион поема инциативата и пуска повече и по-разнообразни удари. 27-годишният му съперник разчита на контра-атаки и показва скорост, която успешно се конкурира с тази на носителя на титлата.

Рунд 2: Лопес допуска няколко удара в лицето в началото на тази част, но продължава да играе с предимно свален гард. Нюйоркчанинът показва самочувствие и върви напред със свалени ръце. Ортис разчита на комбинации от по три удара и изтегляне. Претендентът използва първите рундове, за да измори Лопес и да разгадае играта му. В последните 30 секунди боксьорът от Масачузец вкарва мощен контриращ ляв прав и завършва рунда по-убедително.

Рунд 3: Ортис става по-уверен в контра-атаките си и това кара Лопес да смени стратегията. Боецът от Бруклин намаля пресата и започва да изчаква атаките на Ортис. В средата на рунда претендентът вкарва няколко силни удара в главата на Лопес. Публиката започва да окуражава шампиона, но това не води до импулс в играта му. И този рунд завършва със силен прав удар с лявата ръка на Ортис.

Рунд 4: Ортис е дисциплиниран в защита и в изпълнението на плана си, докато Лопес започва да прави шоу с размахване на ръце, подскачане по ринга и сваляне на гарда. В средата на рунда американецът с хондураски корени вкарва силно ляво кроше в брадата на претендента. Ортис изглежда разклатен за секунда, но се справя с този критичен момент. Лопес застава в единия ъгъл на ринга и приканва Ортис към себе си. Двамата влизат в луди размени в близка дистанция, но не успяват да нанесат значителни щети.

Рунд 5: 27-годишният претендент започва този рунд по-добре. Контра-атаките му са точни, а движението с краката му достатъчно добро, за да избегне връхлитащия го Лопес. Шампионът пропуска редица удари в опититие си да стигне до Ортис. Бившият носител на пояси и в по-ниска категория изглежда изнервен и фрустриран от отличното движение на Ортис между въжетата.

Рунд 6: Стратегията на Ортис да контрира и изтегля встрани с движение в краката работи добре за него в началото и на този рунд. Въпреки това, Лопес създава впечатлението на по-агресивния боскьор, който търси победата повече. Във втората част на този рунд носителят на пояса спира да преследва Ортис из ринга и се опитва да го примами към себе си. Нюйоркчанинът е по-доминантен в тази част, докато Ортис изглежда по-изморен.

Рунд 7: Лопес разчита на финтове и подаване на брадичката си напред, за да примами Ортис към него, но претендентът остава верен на плана си. В една от размените двамата удрят главите си и това отваря аркада над лявото око на Ортис. Кътменът на битката реагира бързо и играта е възстановена след по-малко от минута. Двамата вдигат темпото на игра и показват отлична защита с отклони и ескиважи. Претендентът пласира ляво кроше в брадата на Лопес, но това не повлиява по никакъв начин на движението на шампиона. Теофимо завършва този рунд по-силно с преса и няколко чисти крошета и ъперкъти.

Рунд 8: Защитата на Ортис остава на ниво, въпреки че умората си казва думата и той се движи доста по-малко из ринга. Лопес също не атакува със същата агресия. В последната минута шампионът се опитва да открадне рунда с повече преса, но не успява да пласира значителни попадения и това остава съмнения кой е бил по-добрият в тази част.

Рунд 9: Претендентът започва и завършва по-убедително тази част. Неговите прави удари са по-остри и с по-добър тайминг. Ортис изглежда освежен и отпочинал и отново се движи в този рунд, както в началните такива. Теофимо се опитва да го догони, но неуспешно. През тази част носителят на титлата не успява да нанесе точен удар и дори се подхлъзва и пада на земята в опититие си да хване Ортис неподготвен.

Рунд 10: Ортис започва тази част с по-голяма доза агресия. Шампионът не иска да рискува да загуби съдийско решение и вкарва повече мощ зад ударите си. Ортис показва отлична кондиция и доказва, че заслужава прякора си Техничаря с отлични сайд-степове и изтегляния с контра-атаки дори и в десетия рунд.

Рунд 11: Лопес започва силно с два поредни прави удара с дясната ръка. Шампионът преследва Ортис с движение на цяло ходило, докато претендентът подскача и се движи на пръстите на краката си. Стратегията на Джамейн определено фрустрира Лопес и нюйоркчанинът започва да отстъпва назад, вместо да атакува. В тези моменти Техничаря скъсява дистанцията с прави удари и стига до клинч. Лопес пласира точен ъперкът в брадата на опонента си точно преди гонга.

Рунд 12: Лопес е мотивиран да докаже, че е по-добрият и преследва съперника си със свалени ръце. Яростната преса на шампиона не спира. Американецът с хондураски корени вкарва няколко удара и защитата на Ортис вече не изглежда непробиваема. Претендентът връща няколко удара с лявата ръка, но това не спира Лопес да се движи като разярен бик към него.

Последвайте канала ни в

Сподели