Абитебул иска „5 или 6“ победи през 2024 година

Отборът на Хюндай има големи амбиции за сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC), който стартира в края на месеца с рали „Монте Карло“. Тази година Хюндай ще има своя най-добър шанс да се пребори за бленуваната титла при пилотите, която вече пет пъти се изплъзва на корейския производител.

От 2016 до 2019 Тиери Нювил завърши втори в крайното класиране, а през 2021 това стори и Ойт Танак. През предстоящия сезон двамата ще водят атаката на Хюндай, а тяхната основна конкуренция се очаква да бъде Елфин Еванс, който ще бъде единственият от силните пилоти на Тойота, който ще кара с пълна програма. Себастиен Ожие и Кале Рованпера ще карат с ограничени прогреми, което в нормални условия няма да им позволи да се борят за титлата.

Двамата обаче ще бъдат сред фаворитите за победата в състезанията, в които ще участват, особено в макадамовите надпревари. В тях те ще имат по-задни стартови номера в първите дни, което ще им даде предимство спрямо Нювил, Танак и Еванс, които ще трябва да чистят пътя.

Именно поради тази причина шефът на Хюндай Сирил Абитебул заяви, че не очаква неговите пилоти да спечелят всяко едно рали през сезона. Французинът обаче сподели, че се надява на поне пет или шест победи в 13-те ралита, които оформят календара на WRC за 2024 година.

„През 2023 ние спечелихме две победи. Това не е достатъчно. Трябват ни още. Бих искал да се целим в пет или шест през 2024. Миналата година изостанахме с повече от 100 точки от Тойота. Имаше много пропуснати възможности. Като вземем всичко предвид можехме да спечелим с 200 точки повече. Много е трудно да говорим от сега за титлата, много е рано“, заяви Абитебул пред официалния сайт на WRC.

Последвайте канала ни в

Снимки: Imago

Сподели