Перфектната Влъхова открадна победата от Шифрин в нощния слалом в Куршевел

С едно брилянтно и безгрешно каране във втория манш на нощния слалом в Куршевел (Франция) Петра Влъхова спечели своята втора победа за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини, побеждавайки водачката от първото спускане Микаела Шифрин.

Двете водещи състезателки в най-техничната дисциплина бяха разделени от само 0.17 секунди след първия манш, в който Влъхова допусна една доста сериозна неточност. Във второто си спускане обаче словачката беше безкомпромисна и буквално разби конкуренцията си, давайки най-доброто време в него.

Благодарение на карането си Влъхова успя да изпревари Шифрин, която даде второ време във втория манш, в който загуби 0.41 от своята съперничка. Така победата отиде в ръцете на олимпийската шампионка от Пекин 2022, която спечели с аванс от 0.24.

Трета на подиума в Куршевел се качи австрийката Катарина Трупе, която завърши на цели 2.06 секунди зад Влъхова. Топ 5 в четвъртия слалом за сезона допълниха Катарина Галхубер (Австрия) и Паула Молцън (САЩ), които финишираха на съответно 2.62 и 2.64 зад победителката.

Катарина Лийнсбергер (Австрия), която беше трета след първия манш, допусна много сериозна грешка във втория, която ѝ коства близо две секунди и тя се смъкна до 18-то място. Така световната шампионка от 2021 година регистрира най-голямата загуба на позиции от финиширалите втория манш.

Най-големият прогрес пък беше за норвежката Теа Луиз Щернесуд, която спечели 15 позиции и завърши на 13-то място. Елена Щофел (Швейцария), която откри втория манш, прогресира до 16-та позиция на финала.

Въпреки второто си място днес Шифрин остава начело в битката за малкия кристален глобус в дисциплината слалом. В битката за него американката води с актив от 330 точки и аванс от 50 пункта пред Влъхова. Двете имат по две победи в четирите слалом, които се проведоха до момента през сезона. Трета в подреждането е германката Лена Дюр, която не завърши първия манш в Куршевел и изостава със 140 точки от Шифрин.

В генералното класиране за Световната купа начело със 700 точки е Шифрин, втора с изоставане е Федерика Бриньоне (Италия), която не стартира днес и изостава със 143 пункта. С победата си днес Влъхова прогреси с две места и се изкачи до третата позиция, като нейният пасив е 209 точки.

Световната купа при дамите продължава на 28 и 29 декември с традиционните стартове в техничните дисциплини в Австрия преди Нова година. Тази година те ще бъдат в Лиенц, където на 28 декември е предвиден гигантски слалом, а на следващия ден е заложен и петият слалом за сезона.

Последвайте канала ни в

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages

Сподели