Организаторите в Лас Вегас отказаха да се извинят на феновете

Главният изпълнителен директор на Гран При на Лас Вегас Рене Вилм и главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доманикали публикуваха обща позиция, с която обясняват случилото се по време на първия ден на състезанието в Града на греха.

Както е известно заради проблем с една от шахтите първата тренировка продължи само 9 минути, а стартът на втората бе забавен с 2.5 часа, за да могат организаторите на инспектират всички шахти и да нанесат съответните корекции. Това обаче не беше най-големият проблем, който засегна първия ден на Гран При на Лас Вегас.

Водещата тема след него бе как феновете бяха изгонени от трибуните преди старта на втората тренировка, въпреки че имаха билети за нея. Това се случи, тъй като смените на много от работещите на събитие наближаваха своя край. В този списък влизат охранителни работници, шофьори на бусчета и други.

„Нашият водещ приоритет във Формула 1 е безопасността на пилотите, служителите и феновете. Отговорността за това по време на състезанията пада върху Формула 1, ФИА и местния организатор (LVGP). Това е важно да се уточни за тези, които са нови в състезанията.

„Снощи, приблизително 9 минути след началото на първата тренировка, една шахта на булеварда „Лас Вегас“ се повреди. В този момент ФИА, която е отговорна за безопасното използване на пистата, спря сесията, за да инспектира шахтата и пистата. Това се е случвало и на други писти по време на други състезания по света.

„Като превантивна мярка всички подобни шахти по пистата бяха премахнати и запълнени пясък и асфалт. Целият процес, от намирането до отстраняването на проблема, отне близо пет часа. Решението за неговото коригиране бе взето с цел гарантирането на сигурността на пилотите, маршалите, официалните лица и феновете, което винаги е нашият водещ приоритет. Благодарим на нашите работници, които свършиха страхотна работа, за да отстранят проблема толкова бързо.

„В резултат първата тренировка приключи предварително и в 2:30 сутринта ние се насочихме към втората, която бе удължена до 90 минути. Ние искаме да благодарим на нашите пилоти, механиците и на всички отбори за проявеното търпение и за показаното желание да участват в сесията.

„Сега нека се насочим към феновете. Забавянето на втората тренировка от полунощ до 2:30 часа създаде риск за нашите служители и фенове. Ние взехме решението да затворим всички фен зони, които са под юрисдикцията на LVGP в 1:30 и да пратим феновете вкъщи. Нека обясним защо.

„Първо ние се притеснихме за нашите охранители и отговорниците по сигурността, които работеха дълги часове и ще работят в следващите три дни. Ние благодарим на полицията на Лас Вегас и на други обществени отговорници по сигурността за тяхната подкрепа по време на събитието.

„Второто ни притеснение бе свързано с шофьорите, които кара феновете до техните хотели. Те се доближаваха до максимално разрешеното им от федералния закон работно време и нямаше как те да управляват безопасно автобусите.

„И трето нашите служители в кетъринг зоните. Те имат нужда от време, за да почистят тези зони и да ги заредят, за да е сигурно, че изживяването на всички в следващите дни ще е оптимално.

„Знаем, че това беше разочароващо. Надяваме се, че феновете ще разберат от нашето обяснение, че ние трябва да балансираме с много неща, включително безопасността и сигурността на всички и изживяването на феновете по време на целия уикенд.

„Всички сме били на събития като концерти, игри и дори състезания от Формула 1, които са били отменяни заради фактори като метеорологични условия и технически проблеми. Тези неща се случват и ние се надяваме феновете да ни разберат.

„Но как ще коригираме тези неща за тази вечер? Ние работихме през нощта, за да коригираме работното време на нашите охранители, шофьорите и работниците в кетъринг зоните, за да гарантира, че ще можем да обслужваме феновете дори и в случай на забавяне.

„Ние се вълнуваме да се върнем към състезанието дне. Благодарим на нашия екип и феновете за подкрепата. Ние знаем, че това ще бъде страхотно събитие. С това нека се върнем към състезанието“, се казва в обръщението на Вилм и Доменикали.

Прави впечатление, че в нито един момент от него те не се извиняват на феновете за причиненото неудобство вчера. В отделно комюнике бе потвърдено, че тези, които са имали билети само за вчерашния ден ще бъдат компенсирани с ваучери за 200 долара, които ще важат за официалните магазини на LVGP. За тези с билети за трите състезателни дни няма да има никакви компенсации.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели