От лошо към по-лошо – сега за Сайнц ще има и наказание

Лошото начало на уикенда за Гран При на Лас Вегас за Карлос Сайнц продължава с пълна сила, след като стюардите потвърдиха, че испанецът ще трябва да изтърпи наказание за състезанието в Града на греха.

Пилотът на Ферари бе голямата жертва на изместената шахта в хода на първата тренировка в Лас Вегас по-рано днес. Той се удари във въпросната шахта и колата му пострада доста сериозно.

Шасито на испанеца буквално бе пробито от шахтата и според някои информации е било възможно да се види земята, когато човек погледне през кокпита. Освен шасито засегнати бяха и част от компонентите в задвижващата система на испанеца, най-вече батерията, контролната електроника и двигателя с вътрешно горено.

Всички тези компоненти трябваше да бъдат сменени от механиците на Ферари, а специално батерията, която ще бъде поставена, е изцяло нова, извън разрешената бройка от две за сезона. Това винаги води до наказание на стартовата решетка, но от Ферари поискаха от стюардите да им разрешат тази смяна без да има допълнителни последствия, тъй като тя се налага поради форс мажорни обстоятелства, които за изцяло извън контрола на тима.

Това искане обаче не бе уважено от комисарите, но само защото правилник не е предвидил такова развитие на събитията и не дава никаква гъвкавост на стюардите. Те уточняват, че, ако са имали въпросните правомощия са щели да разрешат на Ферари да сменят компонентите в болида на Сайнц без наказания, но просто това не е възможно.

За сега единственото потвърдено наказание, което испанецът ще получи са десетте места, които се дават за смяната на батерията. Ако и другите компоненти бъдат сменени с такива извън позволената бройка наказанието на Сайнц ще стане над 15 позиции и автоматично ще се трансформира в старт от дъното на колоната.

Това е доста голям удар по амбиции на Ферари да се бори с Мерцедес за второто място в конструкторския шампионат. Преди финалните два кръга за сезона Скудерията изостава с 20 пункта от „черните стрели“, а очакванията бяха във Вегас Ферари да има предимство, което обаче наказанието на Сайнц в известна степен ще заличи.

Все пак за испанеца има и една добра новина, а именно фактът, че той все пак ще може да кара във втората тренировка, след като по-рано Фредерик Васьор бе казал, че това няма да може да се случи. Забавянето на втората подготвителна сесия обаче даде нужното време на механиците на „черните кончета“ да направят нужните поправки, за да може Сайнц да се включи във втората тренировка.

Последвайте канала ни в

Снимки: Imago

Сподели