Извънредно: Денков подава оставка, ако… ВИДЕО

Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в срещата. Държавата няма да затваря админситративно централи, които са на въглища. Пазарът ще реши кои ще останат. Това каза премиерът Николай Денков след срещата с протестиращите от въглищните централи.

„Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, но тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера 6 точки от протестиращите и днес започнахме с тях. Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия, преговори, както искате го наричайте.

Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство“, каза премиерът.

„И шестте искания на протестиращите са на практика удовлетворени. Успяхме да стигнем до консенсус“, допълни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС .

Властта, миньорите и енергетиците работиха върху документ, който да отрази по колко от шестте точки, поставени като условия от протестиращите, има съгласие, и да определят в какви срокове те да бъдат изпълнени.

 

По-рано, по време на срещата, премиерът Николай Денков заяви, че би подал оставка, ако точките от споразумението с протестиращите енергетици не бъдат изпълнени. Това стана на петия час от началото на срещата в Народното събрание с представители на протестиращите енергетици и миньори и се чува във видео, публикувано в социалните мрежи от депутата от „Възраждане“ Цончо Ганев.

Изявлението на Денков дойде в отговор на предложение на синдикалист в документа да се запише изрично, че ако ангажиментите в споразумението не бъдат изпълнени, правителството ще подаде оставка:

„Моля, запишете в документа като точка 10, че ако всички тези точки не бъдат спазени, правителството ви ще подаде оставка и ще се ангажират, предполагам, колегите да го подпишат“.

„Няма да го впиша в споразумението, ако тези точки не бъдат изпълнени, пак казвам – с изключение на тези, които противоречат на европейските регламенти, аз ще си подам оставката“.

Споразумението, в неокончателен вариант, се състои от 8 точки. Сред тях изненадващо е включена точка Министерският да изпълнява решенията на Народното събрание за преговори с ЕК за недопускане на спирането на производствения капацитет на въглищните централи от групата на БЕХ, като срокът за изпълнение е до 31 октомври.

И наред с това отлагане на либерализацията на енергийна пазар за битови потребители до 2026 , прозрачност на процедурите за инвестиционни намерения и включване на централите, мините и съответните общини във въглищните региони и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ „Марица-изток 2“.

 

 

Сподели