Леклер даде съвет на ФИА за сагата с псуването

Звездата на Ферари Шарл Леклер изказа своето мнение за сагата, която се разрази между водещи пилоти във Формула 1 и други шампионати и Международната автомобилна федерация (ФИА), свързана с използването на псувни и други нецензурни думи.

Всичко започна в дните преди Гран При на Сингапур, когато президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем призова за използване на по-малко неприлични думи от страна на пилотите. Само няколко часа по-късно Макс Верстапен използва подобен израз по време на официалната пресконференция на „Марина Бей“, за да опише поведението на своята кола в предходния кръг в Азербайджан.

Това донесе наказание на трикратния световен шампион, който ще трябва да положи общественополезен труд. Впоследствие нидерландецът бойкотира пресконференциите на ФИА след квалификацията и състезанието в Сингапур, отказвайки да отговаря на въпроси.

Той не беше единственият световен шампион, който направи подобно нещо. Така постъпи и осемкратният световен рали шампион Себастиен Ожие по време на рали „Чили“. Самият французин също беше наказан от ФИА, но с условна глоба, заради критикуването на рейс контрола в WRC по време на рали „Акрополис“.

А според Леклер в момента ФИА трябва да се фокусира върху другите си приоритети. Той също така добави, че за пилотите е трудно да контролират думите си, докато са на пистата и карат с над 300 км/ч.

„Мисля, че в момента ФИА трябва да се фокусира върху други приоритети. Ние сме големи хора, а и сме единственият спорт, в който можете да чуете какво говорят атлетите по време на самото състезание.

„Аз бих върнал услугата на ФИА и ще ги помоля може би да не излъчват някои от лошите думи. Това е нещо, което е леснопостижимо. За нас да контролираме думите си, докато караме с 300 км/ч между стените на уличните писти, не е много лесно. Ние сме хора все пак, така че аз не смятам, че това е приоритет“, каза монегаскът.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Сподели