Волф обясни защо се отказа от Верстапен за сметка на „свежия“ Антонели

Ръководителят на отбора на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф обясни защо се отказа от опитите си да привлече Макс Верстапен в редиците на „Сребърните стрели“ за сметка на младия и неопитен Андреа Кими Антонели.

18-годишният италианецът бе избран за наследник на отиващия във Ферари Люис Хамилтън, но той не беше първият избор на Волф. Вместо това австрийцеът се беше прицелил във Верстапен, който има договор с Ред Бул до края на 2028 година, но съществуваше реално възможност да си тръгне от Милтън Кийнс още сега. А това щеше да се случи заради вътрешната битка, която се води между Кристиан Хорнър и доктор Хелмут Марко за властта в Ред Бул.

В крайна сметка обаче трикратният световен шампион ще си остане в Милтън Кийнс, а Антонели ще кара за Мерцедес. По този начин италианецът ще се превърне в първия пилот, който дебютира във водещ отбор, а не в такъв от втората половина на класирането, от своя предшественик Хамилтън, който още в дебютния си сезон през 2007 се бори за титлата с Макларън. А пред Autosprint Волф обясни какво го е накарало да се откаже от преследването на Верстапен и да заложи на Антонели.

„Сега е моментът да направим смяна на поколението след напускането на Люис, защото нищо няма да е както преди. Ние ще имаме по-млад отбор догодина. Започването на сезона с Джордж и Антонели означава, че ние ще открием нова ера. Предишната беше страхотна и сега е времето да обърнем нова страница и да дадем ново начало.

„Причината Антонели да кара за Мерцедес още сега, вместо да дебютира в Уилямс, е защото ние го искаме свеж, ако искате го кажете – незаразен от външен опит. Ако той беше отишъл първо в друг отбор, той щеше да научи различни неща, поведение, щеше да има различно разбиране за техническите неща. Ние искаме да избегнем това. Мисля, че да имаш млад пилот направо в твоя отбор ти дава предимство.

„Разбира се имахме интерес към Верстапен, но почти веднага стана ясно, че е малко вероятно той да дойде в Мерцедес. Затова Кими е най-добрият избор за Мерцедес. Ние искаме да започнем нова глава с Мерцедес. Това е вълнуващ момент и ние смятаме, че сме намерили правилната комбинация за напред.

„С Люис една икона си тръгва. Колкото до Ферари, там ще има много шум догодина. Това е решение с невероятни последствия“, каза Волф.

Следвай ни:

Снимки: Imago

Сподели