Bloomberg: „Индустриалните кошмари“ на Европа се превръщат в реалност

Огромните правителствени субсидии не успяха да събудят Европа от нейния индустриален кошмар, като белезите от конфликта в Украйна и конкуренцията между САЩ и Китай все още удрят енергоемки сектори като химикалите, заплашвайки работните места.

Както пише колумнистът на Bloomberg Лайонел Лоран, тези инвестиции трябваше да бъдат геополитическо оръжие за защита на ценни вериги за доставки и постигане на климатични цели, но донесоха само разочарование и провал на протекционистките политики на блока.

Шведският производител на батерии за електрически превозни средства Northvolt AB, например, съкращава работни места и продава активи на фона на забавяне на търсенето само месеци след като получи 912 милиона евро (около 1 милиард долара) субсидии за изграждане на завод в Германия, а не в американския щат Небраска.

Но тази стъпка, очевидно, не спаси последната надежда на Европа.

Европа няма индустриална политика

Лука де Мео, ръководител на автомобилния производител Renault SA, каза пред френското списание L’Express.

Европейските елити са изправени пред трудни избори. Те ще трябва да решат, не на последно място, дали да продължат или да хвърлят огромни бюджетни пари в сектор като батериите, когато повече от половината автомобилни заводи в Европа са изложени на риск от затваряне или съкращения.

Добрата новина е, че поне има разбиране, че перспективите на блока са мрачни

Неотдавнашният доклад на Марио Драги, който призовава за повече инвестиции за възстановяване на европейската икономика , е обосновал политическите решения за следващите пет години. Това обаче се случи твърде късно, когато се сбъднаха най-лошите прогнози.

Превод и редакция

Сподели