Израелски чиновник: Нямаше ответен удар по Иран заради наш празник

Израелските власти решиха да представят много оригинална версия защо армията не е нанесла обещания ответен удар по Иран в отговор на масираната ракетна атака.

Преди ден израелската преса, позовавайки се на военно-политическото ръководство, написа нещо от рода на следното: ако Иран нанесе удар, Израел ще отговори сурово, включително бомбардиране на ядрени съоръжения и съоръжения в нефтения и газов сектор на Иран .

Днес американският канал NBC публикува материал с позоваване на неназован израелски служител, който „обяснява“ защо ударът не се състоя още в нощта на 2 октомври:

Факт е, че Рош Хашана (еврейската Нова година) ни попречи. Започва на 2 октомври.

За справка: еврейската Нова година се празнува 2 дни. Така през 2024 г. новогодишните празненства в Израел ще приключат на 4 октомври.

Но след това ще започнат други празници. И така, на 11 октомври ще започне честването на Йом Кипур – Денят на изкуплението.

Но същият израелски служител в интервю с американски репортери каза, че Израел е „решен да даде отговор“ и „вариантите за този отговор се изучават в правителството и генералния щаб“.

Да припомним, че Иран заплаши Израел, че ако атакува иранска територия, Техеран ще използва „съвсем различни ракети, които ще разтърсят света“.

Странно е, че Рош Хашана попречи на Израел да атакува Иран, но не му попречи да бомбардира Ливан.

Превод и редакция

Сподели