Лоша новина за цените на петрола, скоро може да ревем по бензиностанциите

Цените на суровия петрол тръгнаха нагоре заради ескалацията на напрежението в Близкия изток и ракетните удари на Иран срещу Израел, а енергийни анализатори излязоха с прогнози за 100 долара на барел, при средна цена от 80 долара перз последната година.

Фючърсите на петрола Brent на борсовия оператор ICE поскъпнаха с над 3% за ден до 75,72 долара за барел по обяд в сряда, а фючърсите на американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с над 2,2 на сто до 72 долара за барел.

Тенденцията за поскъпване се запази през целия ден, тъй като Иран е сред основните играчи на световния пазар на суров петрол с около 4 % от световното производство и според експерти пазарът все още не е отчел напълно риска от по-нататъшен скок на цените в случай на нападения срещу ирански петролни съоръжения от страна на Израел, посочва Блумбърг в свой анализ.

Специалистите заговориха и за негативен сценарий, ако Техеран блокира жизнено важния за петролната индустрия Ормузки проток.

Важен фактор ще бъде дали Саудитска Арабия ще увеличи производството, ако иранските доставки бъдат нарушени, се казва в коментар на Capital Economics.

„Конфликтът в Близкия изток може най-накрая да засегне предлагането на петрол“, посочва Саул Кавоник, старши енергиен анализатор в MST Marquee, цитиран от CNBC. Саул Кавоник предупреждава, че „опасността от материално прекъсване на доставките на петрол вече е надвиснала”.

Енергийният експерт  отбелязва, че до 4 на сто от глобалното предлагане на петрол е изложено на риск, тъй като конфликтът вече обхваща директно Иран, а нападение или по-сериозни санкции срещу страната биха могли да повишат цените до 100 долара за барел.

Енергийният анализатор Джош Йънг също прогнозира пред CNBC, че без износ от Иран, цената на петрола ще мине 100 долара за барел.

Експерти припомнят, че това са нивата, които сорт Brent поддържаше в първите месеци на 2022 година след началото на военните действия в Украйна.

Анализатори отбелязаха, че миналата година през октомври след ракетната атака на Хамас към Израел и усилването на конфликта в региона цените на петрола поддържаха нива от около 80-90 долара за барел, но не минаха границата от 100 долара.

Прогнозите на Trading Economics са, че прякото участие на Иран, ключов член на ОПЕК, увеличава вероятността от смущения в доставките на петрол.

Междувременно Ройтерс цитира министъра на енергетиката на ОАЕ Сухаил ал-Мазруеи, който посочва, че „групата ОПЕК върши благородно дело като балансира петролните пазари”, макар и да не произвежда по-голямата част от петрола по света.

От ОПЕК все още се въздържат с коментари за промяна в плановете на добив, като от края на 2022 година те бяха намалени с около 5,7 процента точно с в опит да се повишат цените на петрола на международните пазари.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели