САЩ с извънреден ход след бомбастичната вест за Буданов

Украинските власти са били предупредени срещу всякакви намерения за освобождаване на Кирило Буданов от поста началник на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната в Киев.

Източници на изданието „Обозревател“ твърдят, че съответното са подчертали и от Белия дом, и от Пентагона, пише „Фокус“.

Изданието се позовава на американския политолог Джейсън Смарт, който отбеляза, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е получил предупреждение относно кадрови промени в ГРУ по време на скорошното му посещение в САЩ.

New Voice с бомбастична новина за шефа на украинското разузнаване

„Той получи ясен сигнал от Белия дом и Пентагона, че опитите на Ермак да уволни Буданов ще имат негативни последици за сътрудничеството между разузнавателните общности на САЩ и Украйна“, се казва в доклада.

Рискови промени

Припомня се, че темата за уволнението на началника на ГРУ набира скорост, особено след като министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров освободи Виктор Зайцев и Игор Остапенко от постовете им като заместници на Буданов.

„Инициатор на подобни кадрови промени е ръководителят на Президентската администрация Андрей Ермак, който възнамерява да замени Буданов с човек под негов контрол. Причината за това е по-специално високият рейтинг на доверие на Буданов в украинското общество“, пише медията.

От своя страна политическият анализатор Александър Кочетков предполага, че тъй като Буданов е развил ползотворни отношения със западни колеги, „бързите смени на персонала рискуват да ги разрушат“.

Друг проблем, отбеляза авторът, може да бъде, че работата на ГРУ, което е много важно по време на войната, ще бъде дезорганизирана за дълго време.

Злите езици обаче твърдят, че решението за уволнението на Буданов е изцяло по инициатива на Зеленски, който на фона на падащия си рейтинг „ревнува“ от набиращия популярност сред хората началник на ГРУ.

 

Сподели