Израел изригна гневно срещу шефа на ООН, обяви го за…

Израелският външен министър Израел Кац каза днес, че обявява генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за „персона нон грата в Израел“, критикувайки го, че не е осъдил Иран, по-конкретно иранското ракетно нападение срещу Израел, предадоха Ройтерс и АФП.

Иран изстреля снощи над 180 балистични ракети по Израел на фона на ескалацията в конфликта между неговия съюзник в Ливан –  „Хизбула“, и Израел. Много от ракетите бяха прехванати във въздуха, но някои успяха да пробият противовъздушната отбрана. Няма данни за жертви.

Вчера Гутериш публикува кратко изявление, в което говори единствено за „скорошните атаки в Близкия изток“ и осъди „ескалацията след ескалация“ в конфликта. По-рано същия ден Израел изпрати войски в южната част на Ливан.

„Това трябва да се спре. Абсолютно се нуждаем от примирие“, допълни той, но без да уточнява допълнително.

Министър Кац заяви, че, след като не е успял да осъди Иран, Гутериш става „персона нон грата“ в Израел.

Антиизраелски генерален секретар

„Някой, който не може недвусмислено да осъди противната атака на Иран срещу Израел, както почти всички страни по света направиха, не заслужава да стъпи на израелска земя. Имаме си работа с антиизраелски генерален секретар, който подкрепя терористи, изнасилвачи и убийци“, заяви Кац.

„Израел ще продължи да защитава гражданите си и да пази националното си достойнство – с или без Антониу Гутериш“, допълни той.

И без това сложните отношения между Израел и ООН достигнаха най-ниската си точка след нападението от 7 октомври миналата година, извършено от палестинското движение „Хамас“ срещу Израел, което предизвика войната в Газа и последващите събития в Близкия изток.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

 

Сподели