Алонсо: Третата титла във Формула 1 е единственият ми приоритет

Фернандо Алонсо обяви, че „единственият му приоритет” сега е спечелването на трета световна титла във Формула 1 с Астън Мартин. Испанецът стана шампион с Рено през 2005 и 2006, а след това години наред неуспешно преследва третата си титла с някои от най-големите отбори в шампионата като Макларън и Ферари, но безуспешно.

Но идването на Ейдриън Нюи в Астън Мартин, като той ще започне работа от 1 март 2025, Алонсо има надежда, че за смяната на техническите правила през 2026 година британският ще може да се пребори за ролята на фаворит. По-рано тази година Алонсо подписа нов договор с Астън Мартин и ще кара за тима поне до края на 2026.

Освен Нюи, Астън Мартин успя да привлече и техническия директор на Ферари Енрико Кардиле, както и бившият шеф на отдела за задвижващи системи на Мерцедес Анди Кауъл.

„В момента съм фокусиран изцяло върху Формула 1 – обясни Алонсо на събитие, организирано от един от спонсорите на Астън Мартин. – В следващите две или три години искам да спечеля третата си титла. Това е моят първи и единствен приоритет в момента.”

Алонсо отново обясни, че по-скоро би се върнал да кара в рали „Дакар”, отколкото отново да се пробва в „500 мили на Индианаполис” в Щатите.

„Три пъти се пробвах в „Инди 500” и не успях – обясни испанецът. – Това е единственото, което ми липсва от Тройната корона, но в момента не е част от плановете ми. Мисля, че следващото ми голямо предизвикателство ще е рали „Дакар”. Ако успея да го спечеля, това ще е огромно постижение за мен. След победите във Формула 1, в състезанията за издръжливост в Льо Ман и Дейтона, ако мога да спечеля и това рали, това ще означава много за мен като пилот.”

През 2020 Алонсо дебютира в „Дакар” и завърши 13-и, като негов навигатор беше петкратният победител при мотоциклетистите Марк Кома.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Сподели