Обрат! “Хизбула“ посече Израел за “Северни стрели“ в Ливан

Никакви израелски войски не са навлизали на ливанска територия. Това заяви ръководителят на медийния офис на „Хизбула“ Мохамад Афиф, цитиран от „Ройтерс“.

Той предупреди, че ударите на групировката срещу Тел Авив часове по-рано са „само началото“.

Афиф уточни, че „Хизбула“ не е участвала в „преки наземни сблъсъци“ с израелските войски, но е готова да го направи.

Междувременно Испания настоя Израел да спре извършването на наземни нападения в Южен Ливан, за да избегне ескалация на конфликта.

„Настояваме наземното нахлуване да бъде спряно, тъй като получаваме много тревожна информация“, заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес. Той добави, че е „необходимо да се постигне примирие в Ливан и прекратяване на огъня в Газа“.

Припомняме, че както писа Израел съобщи, че са избухнали интензивни боеве с подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ в Южен Ливан, след като нейните въздушнодесантни части, командоси и бронирани части са предприели нападения в началото на наземна операция.

Офанзивата е предприета след интензивни въздушни удари, които ликвидираха важни фигури от ръководството на „Хизбула“, включително дългогодишния лидер на групировката Хасан Насрала, който беше убит в Бейрут миналата седмица.

Албарес осъди и ракетните атаки на „Хизбула“ срещу израелска територия. По негови думи единственият начин за постигане на мир в Близкия изток е ако воюващите страни спазват международното хуманитарно право и зачитат защитата на цивилните, пише news.bg.

От февруари 2022 г. Испания командва Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) и разположи 650 войници по южната граница на страната с Израел.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели