Без ескалация, ако Израел стои мирен: Иран е унищожил F-35 по време на удара, ето какви ракети са използвани ВИДЕО

Официален Техеран, след като нанесе масивен удар на Израел, реши да използва реториката на собствените си опоненти. Иранските власти казаха, че „ограничена операция се проведе в отговор на израелските нарушения на международното право“.

Иранският представител в ООН:

Това е рационалният и законен отговор на Иран на терористични действия, на атаки срещу живота на ирански граждани, включително в трети страни, на атаки срещу нашия суверенитет. Отговорът е изпълнен правилно.

Според иранския посланик в ООН няма да има ескалация, ако Израел откаже да „отговори на отговора“.

Израел със свирепа закана към Иран, а в Техеран: Ще ви ударим 1000 пъти по-силно

Дали това може да се нарече персийски тролинг на Израел и Съединените щати е открит въпрос. Ясно е обаче, че Иран е решен. Според същия ирански посланик в ООН, ако Израел реши да ескалира още повече и „да извърши нови злонамерени действия“, тогава „ще последва нов удар, който ще бъде съкрушителен“. 

В такива случаи е обичайно да се казва, че „топката е в половината на полето на противника“.

По-нататъшната ситуация в този макрорегион, който вече прилича на кипящ кратер на вулкан, зависи от това как Израел ще се разпореди с него.

Часове по-рано Иран изстреля стотици ракети срещу Израел. КСИР съобщи за унищожаването на най-малко 20 изтребителя пето поколение F-35 на израелските военновъздушни сили на родните им летища.

Байдън с извънреден ход след удара по Израел, междувременно в Ерусалим и Бейрут…

Съобщава се и за ракетен удар по газова платформа в Средиземно море близо до бреговете на Израел. Тази информация все още не е потвърдена в Израел.

Има съобщения за извънредно заседание на израелския военен кабинет, свикано от Бенямин Нетаняху във връзка с масирания ирански удар. 

Според иранската информационна агенция Fars около 80% от ракетите, изстреляни от Иран срещу Израел, са достигнали целите си.

Беше съобщено, че атаката срещу израелски цели е част от отмъщение за последните израелски атаки срещу позиции на Хизбула в Ливан и Сирия.

Започна се! Нова война! Иран атакува Израел с близо 300 ракети

Израелски източници обаче съобщават, че само около 20% са били точни – регистрирани са поне 100 успешни попадения по различни цели в Израел.

Според Fars ударната операция на Иран е една от най-големите през последните години, както се потвърждава от множество видеоклипове и снимки, разпространени чрез ирански и международни медии.

Кадрите показват последствията от ракетните атаки, включително разрушения в жилищни райони на Тел Авив и в предградията.

Въпреки това израелската страна твърди, че повечето от ракетите са били прихванати от системата за противоракетна отбрана, не са детонирали или са паднали в отдалечени райони, което се потвърждава от липсата на смъртни случаи сред израелски граждани.

Според някои доклади сред изстреляните от Иран ракети са били няколко десетки ракети Shahab от най-новата модификация, способни да поразяват цели на разстояние до 2 хиляди километра. Ако се вярва на данни от открити източници, в арсенала на Иран има най-малко 620 Shahab в различни модификации.

Използвани са и двустепенни ракети Sajil с обхват на поразяване на цели до 2500 км.

Според все още непотвърдена информация целите на иранските ракети са били израелски военни летища, позиционни райони на противовъздушната и противоракетната отбрана , както и териториите на военни части на сухопътните сили, включително бронирани части.

Нека припомним, че през последните седмица-две ИД разположи много танкове Меркава в северната част на страната. 

Само в един район близо до ливанската граница Израел натрупа най-малко 50 такива танка и те бяха поставени, както се казва, на открито и нямаха никаква допълнителна защита под формата на решетъчни екрани, способни да защитят поне от малки дронове .

 

Съобщава се за ракетен удар срещу израелските войски в така наречения коридор Нецарим в Ивицата Газа.

През 2024 г. израелските войски разшириха коридора от 2 км на 4 км, като по този начин разположиха внушителна сила. Коридорът разделя ивицата Газа на северна и южна част.

Превод и редакция

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели