Главчев с горещи новини за втория полет до Ливан и тайни условия на хутите за моряците ВИДЕО

Министър-председателят Димитър Главчев откри реконструирания ГКПП „Калотина“. На откриването присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

При реконструкцията бяха обновени и увеличени трасетата за товарни и леки автомобили, както и цялостната подземна и наземна инфраструктура на пункта.

След като преряза лентичката премиерът говори пред журналисти.

Той обяви, че още вчера Авиоотрядът е имал готовност да извърши втори полет към Ливан, но е имало процедури в посолството в Бейрут, които е трябвало да бъдат завършени. 

Желаещи за евакуация

„Днес около обяд да се надяваме, че обстоятелствата ще бъдат благоприятни и полетът ще бъде осъществен“, заяви той. 

„Преди да дойда тук ми казаха, че са 61 с напълно изрядни документи, които могат да се качат на самолета. Говорим за български граждани. Надяваме се до обяд да се запълни самолетът, ако не ще предложим места на държави-членки на ЕС“, обясни Главчев. 

По данни на българското посолство общо 400 българи се намират в Ливан. 160 да заявили желание за евакуация до понеделник. 

„Предпочетох да осъществим по-бързо полета докато има възможност. Виждате, че е много динамична ситуацията и не се знае дали ще могат да се осъществяват полети“, подчерта Главчев.

По думите му, нашите служби, заедно с партньорските, следят ситуацията в Ливан. Премиерът благодари на българските служби и на партньорските, които много помогнали са осъществяване на двата полета. 

Главчев обясни, че позицията на България за случващото се в Близкия изток съвпада с тази на ЕС. 

„НАТО като блок взима совите мерки и е подготвено да реагира на ситуацията. Не е приятно, меко казано, това, което се случва. Нестабилна е средата. Още едно огнище на напрежение, но то не е неочаквано“, коментира той. 

„До онзи ден нямаше никакви желаещи да се евакуират, но пак видяхте, че реагирахме сравнително бързо“, изтъкна той.

Отвлечените моряци

Главчев каза още, че корабът, на който се намират отвлечените български моряци в Йемен, не е пострадал от сраженията. 

„Посочени са координатите, където се намират българските заложници и плавателният съд. Виждате, че когато се осъществяват операции, те са доста прецизни. Това не са сред целите на операциите, които се провеждат. В това можете да бъдете сигурни. Дали сме координатите. Всички институции полагаме усилия да бъдат освободени. Във връзка с това, което се случва, още повече се усложнява ситуацията с хутите в Йемен“, заяви Главчев.

По думите му „хутите са много чувствителни и са поставили условия, които по-добре да не ви ги споделям“. Той каза само, че се полагат усилия на ръба и ситуацията е много деликатна.

Проблемът с машините

Според Главчев, организацията на изборите върви чудесно.

„Видяхте, че вчера решихме и проблема със склада за машините, което не е много добре така да се поставят условия в последния момент от страна на наемодатели. Но изпълняваме, какво да правим?“, коментира той.

Той увери, че в срока, когато е предвиден да бъде представен бюджетът за следващата година, той ще бъде представен. Има готовност за вариант с дефицит под 3%, за да бъде изпълнен критерият за еврозоната.

„Няма да го представим преди да минат изборите. Изкушенията в Народното събрание ще са прекалено големи“, обясни той.

Главчев предположи, че до края на годината и критерият за инфлацията ще бъде покрит и тогава България ще поиска извънреден доклад. 

 

 

 

 

Сподели