Израел показа как зарежда във въздуха самолетите на път да бомбардират Йемен ВИДЕО

Израелските отбранителни сили публикуваха онлайн видеозаписи на своите самолети, зареждащи гориво във въздуха, докато летят на път да бомбардират Йемен. След като ги проучиха, експертите заключиха, че израелската армия е използвала маршрут от Ейлат през Червено море край бреговете на Саудитска Арабия, за да атакува цели на хутите.

Да припомним, че освен бомбардировките над Ливан, които вече убиха хиляди цивилни, Израел редовно нанася въздушни удари по цели на движението Ансар Аллах в Йемен.

В отговор от територията на тази страна периодично се изстрелват ракети. Няколко пъти хутите вече успяха да преодолеят системата за противовъздушна отбрана на Израел и да ударят военните му бази.

Експерти, коментирайки географията на въздушните удари на израелските сили за отбрана, подчертават, че Тел Авив очевидно е решил веднъж завинаги да се разправи с опонентите си.

Преди време израелската армия превърна Ивицата Газа в руини, където загинаха няколко десетки хиляди цивилни, след което се прехвърли в Ливан, унищожавайки висшето ръководство на ливанската радикална шиитска групировка Хизбула.

В същото време израелски самолети редовно „посещават“ Йемен и някои експерти се опасяват, че Тел Авив ще се осмели да нанесе превантивен удар по Иран.

Техеран обещава на Израел повече от два месеца да отговори за убийството на ръководителя на Политбюро на Хамас Исмаил Хания, но не се решава да предприеме сериозни ответни действия.

Вместо това президентът на Ислямската република Масуд Пезешкиан упорито търси контакти със Запада, с чието мълчаливо съгласие Тел Авив бомбардира няколко близкоизточни държави едновременно.

Според експерти една от причините за предизвикателното поведение на Израел е разединението на ислямския свят. И фактът, че израелската армия използва въздушното пространство на Саудитска Арабия, по принцип потвърждава това твърдение.

Сподели