Границата между Италия и Швейцария ще бъде променена, ето каква е причината

Италия и Швейцария ще „преначертаят“ част от общата си държавна граница, съобщава Sky News Федералният съвет на Швейцария е одобрил споразумение, което ще доведе до промяна на картата.

В същото време процесът на финализиране на корекцията на границата продължава в Италия и след като бъде подписана, промяната ще бъде ратифицирана.

„Общата граница пресича алпийските върхове, но топещите се ледници са изместили границата, която е била определена исторически. Това е така, защото на някои места алпийската граница се определя от водосборните линии или линиите на хребети на ледниците, но докато се топят, те могат да се движат, измествайки границата заедно с тях“, се казва в публикацията.

Според информацията, промените ще бъдат приложени под Матерхорн, около Тет-Гриз, Плато-Роза, Кабане-Карел и Дос-де-Ролен в Южна Швейцария и Северозападна Италия.

Швейцарските власти казаха, че докато Италия не одобри споразумението, подробности за промените на границите няма да бъдат оповестени публично. Известно е, че в миналото подобни промени са довели до изместване на границата със 100-150 м.

„Във високите планини големи части от италианско-швейцарската граница се определят от водосбора, представен от глетчерни гребени, снежни полета и постоянен сняг. Въпреки това, с топенето на ледниците, тези природни елементи се развиват и преопределят националната граница“, заявява швейцарското правителство.

В статията се посочва, че от 578-километровата италианско-швейцарска граница 40 км са покрити с ледници. Това не е първият път, когато границата между Италия и Швейцария се променя по този начин. През 2000 г. при Фургсатели, Цермат, границата също беше „преначертана“, след като ледник се премести с около 100-150 м. Промяната означаваше, че станцията на седалковия лифт, която някога е била в Италия, сега е в Швейцария.

Превод и редакция

 

 

 

Сподели