До часове кошмарен студ удря България, градусите падат до 0 на тези две места

Октомври ще бъде подобен на септември. Ноември и декември трябва да направят чудеса, че 2024 година да не бъде по-топла от 2023-а година

Това заяви климатологът Симеон Матев в ефира на Нова телевизия. 

Студеното време дойде много навреме, за да напомни, че лятото не е вечно и трябва да се стяга. Това е положението, трябва да се съобразяваме. 

„Защо повече хора се шокираха от снега на Витоша, Мусала и Черни връх. Предишните дни обаче бяха доста топли – с 5-6-7 градуса по-високи от нормалните. Просто паднахме от високо“, каза Матев. 

„Следва отново много бързо затопляне, но то вече е преходното време – студени сутрини и вечери. Максималните градуси ще стигат до 27-28 градуса. След застудяването в началото на седмицата, към края ще има повишаване на температурите. В четвъртък петък ще има градуси в порядъка на 23 до 28 градуса“, прогнозира той. 

„В сряда сутринта ще е най-студената за следващите две седмици. Вятърът ще затихне, но температурите ще бъдат между 5 и 10 градуса, на места ще се доближат до нулата, може да се образува слана“, уточни Матев, като добави, че става въпрос за Трънско и Самоковско

Той призова хората да са дебело облечени сутрин, но да имат дрехи, които да съблекат следобед. 

„После ще дойде по-меко време. В петък само на места в Западна България, но в събота, неделя и понеделник, има мегдан за превалявания, няма да са много сериозно. В Рило-Родопската област може да очакваме по-голямо количество на валежите все пак. После отново времето ще е на приливи и отливи – топли дни, студени дни. Първата половина на месеца ще е по-динамична“, заяви той.. 

„Втората половина на месеца ще е по-спокойна и ще дойде т.нар. Златна есен, която свързваме с приятни градуси“, обясни климатологът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

 

Сподели