Голям бич за пчеларите, скача ли цената на меда

Сушата удари още един бранш. 

„През тази година 90% от колегите се оплакват от липса на мед. В Североизточна България от един добре развит кошер от системата даден блат се получават около 120-150 кг мед. През това лято обаче средно се прибират по 25-30 кг мед от кошер“, сподели Димитър Христов, чийто пчелин е в силистренското село Паисиево, пише Агри.БГ  

Основната причина за този нисък добив е сушата. Растенията бързо прецъфтяват и не отделят нектар, пояснява той.

В региона се вадят няколко вида мед – първият е от пролетни цветя и билки, следва акациевият мед, после е ред на липата, след това слънчоглед и накрая идва късен билков мед. 

Сушата и ниските изкупни цени през тази година са най-големият бич за пчеларите. В добрия случай медът се купува на 4 лева, което е подигравка спрямо положения труд и направените разходи“, казва стопанинът. 

Прекупвачите обясняват ниските цени с вноса на евтин мед, предимно от Украйна – най-големият производител на мед в региона. Във воюващата страна се произвеждат 70 000 тона пчелен мед, което е 4% от световното производство. За сравнение всички страни от Европейския съюз взети заедно дават 16% от световния добив на мед.

Защо пчелари се отказват от занаята? 

Тази година много пчелари ще се откажат от занаята, като причините са ниските добиви и ниските цени. „По-тъжното е, че няма млади хора, които искат да станат пчелари“, констатира той. 

„За биологичните продукти в България също няма добър пазар“, категоричен е Димитър Христов. Всички прекупвачи на мед плащат за биологичния мед с 50 ст./кг повече от конвенционалния, стана ясно още от думите на стопанина, чийто пчелин е сертифициран за биологично производство

Допълнителният половин лев по никакъв начин не компенсира усилията и трудът, които се полагат за производството на този мед. „Има по-специфични условия при отглеждането, трябва да се спазват всички изисквания, за да не влизат в продукта препарати или медикаменти. Има специфични условия при отглеждането на пчелите.

Към това трябва да се добавят разходите за сертификация и парите, които се дават за проби. Всичко това е абсолютно неизгодно за пчеларите“, казва още земеделският производител, който заедно с брат си Николай Христов отглежда градини с кайсии и сливи, като производството завършва с изсушаване на плодовете в собствен цех. 

„Нас ни спасява това, че част от меда го използваме в производството си при сушенето на плодовете, друга част се продава онлайн в електронния магазин на фирмата, така че да достигнем директно до купувачите като избягваме надценката на прекупвачите. 

Сподели