Добрата домакиня го знае: Точното време, за което кравето масло може да е извън хладилника без да се развали

Кравето масло е основен продукт в хладилниците на много хора, използван както за готвене, така и за приготвяне на сандвичи. Въпреки популярността си, маслото става твърдо в хладилника, което го прави трудно за размазване.

Някои предпочитат да го извадят на стайна температура преди употреба, но възниква въпросът: как това влияе на качеството му и колко дълго може да се държи извън хладилника?

Съставът на кравето масло

Маслото съдържа около 80% мазнини, което го отличава от други млечни продукти като млякото (с около 3% мазнини) и сметаната (около 40%). Тази висока концентрация на мазнини прави развитието на бактерии в маслото по-малко вероятно, особено при осоленото масло, където съдържанието на вода е още по-ниско.

Влияние на стайната температура върху маслото

Изследвания показват, че осоленото масло може да се съхранява на стайна температура до три седмици, без значително развитие на бактерии. Обикновеното масло, макар също да не е склонно към бактериално замърсяване, е по-податливо на гранясване поради окисляване. Процесът на разваляне е ускорен от излагане на топлина, светлина и кислород, което води до обезцветяване и силна миризма.

Най-добри практики за съхранение

Най-добрият начин да запазим кравето масло годно за консумация е да го съхраняваме в хладилник, където процесът на окисляване се забавя. Според Healthline, не е препоръчително маслото да се държи извън хладилника за дълги периоди от време – не повече от няколко часа.

Сподели