Историческо: Такова нещо не се е случвало в Австрия от Втората световна война!

Австрия гласува днес за парламент – близо 6 и половина милиона имаха право на глас, а секциите затвориха в 18 часа българско време. Разликата между първите две големи партии е прогнозно около 1% и това прави изборите особено оспорвани.

За първи път в историята на страната след Втората световна война е възможно крайнодясна партия да застане начело на държавата. Партията на Херберт Кикъл, който беше вътрешен министър в правителството преди 5 години, набра популярност с обещания за контрол на миграцията, овладяване на инфлацията и въздържане на помощ за Украйна.

Крайнодясната „Партия на свободата“ печели изборите с 29,1%. „Народната партия“, която до момента управляваше Австрия, има 26,2%, Социалистическата партия – 20,4%.

„Не е приемливо да трябва да пазим собствените си граници от хора, които идват в Австрия и искат сигурност. Нещо в системата не работи“, това каза Кикъл по време на последния му предизборен митинг в събота вечерта.

Големият въпрос е как ще бъде съставено правителство. По-голямата част от партиите не искат да правят коалиция с „Партията на свободата“, а условието на „Народната партия“ е коалиция, но без лидера Кикъл начело на държавата.

Сподели