Рованпера спечели рали „Чили”, Тойота догонва Хюндай

Световният шампион Кале Рованпера (Тойота) спечели рали „Чили”, 11-и кръг от WRC, като втори завърши съотборникът му Елфин Еванс, на 23,4 секунди от финландеца. Това е четвърта победа за Кале тази година и обща 15-а в кариерата му.

Победителят в последните две издания на рали „Чили” Ойт Танак (Хюндай) допълни подиума, а четвърти остана лидерът в световния шампионат Тиери Нювил (Хюндай). След Чили Танак остана единственият съперник на Нювил за световната титла, като разликата между двамата е 29 точки, а до края на сезона един пилот може да спечели максимум 60 точки.

Двойната победа на Тойота плюс първото място на Себастиен Ожие в „Супер неделята” и победата в пауърстейджа, позволи на тима на японците да съкрати почти наполовина аванса на Хюндай в битката за световната титла при конструкторите. Преди старта разликата беше 35 точки, сега е 17 преди последните две ралита на асфалт „Централна Европа” и „Япония”.

Днес Ожие спечели и четирите скоростни отсечки в последния ден на рали „Чили”, а в пауърстейджа победи с 0,1 секунда Рованпера, който остана втори, но взе четвъртата си победа за годината от 7 старта.

Следвай ни:

Сподели