Джон Спероу става президент и главен изпълнителен директор на волейбола в САЩ

Известният треньор Джон Спероу ще бъде президент и главен изпълнителен директор на Американската федерация по волейбол (USA Volleyball), считано от 1 октомври.

Преди да стане 8-ият главен изпълнителен директор на Американската федерация по волейбол, Спероу беше старши треньор на националния отбор на САЩ от 2013 година и е част от ръководството на отбора почти две десетилетия.

Под негово ръководство американците спечелиха бронзовите медали от Олимпийските игри в Париж 2024.

„Моето пътуване с волейбола на САЩ започна през 1997 година като помощник-треньор на отбора на Световните университетски игри“, разказва Спероу.

„Размишлявайки за отборите, играчите, персонала и опита през годините, аз съм изпълнен с огромна вълнение за това незабравимо преживяване. Сега да ми бъде поверена възможността да ръководя американския волейбол, като президент и главен изпълнителен директор е едновременно голяма чест и отговорност, за което съм искрено благодарен на борда на директорите на асоциацията. Готов съм да служа.”

Под неговото ръководство и стратегическа визия за еволюцията на спорта американският волейбол ще се подготвя за Олимпийските и Параолимпийските игри през 2028 година в Лос Анджелис и Игрите през 2032 година в Бризбейн, Австралия.

Спероу е и основател на First Point Volleyball, организация, посветена на подкрепата за развитието на волейбола за момчета и мъже в цялата страна.

Председателят на Борда на директорите на американския волейбол Дейв Джентиле изрази благодарност към всички, участващи в шестмесечния процес на търсене на нов главен изпълнителен директор.

Освен треньор на мъжкия национален отбор на САЩ, Срероу е главен треньор по волейбол за мъже в Калифорнийския университет UCLA от 2012 година и го прави два пъти шампион на NCAA Division I-II през 2023 и 2024 година.

Преди UCLA, Спероу тренира мъжкия волейболен отбор на друг калифорнийски университет-UC Irvine (2002-12) и го води до три шампионски титли на NCAA за шест години.

Той е играл като централен блокировач за UCLA от 1992-95 година и е бил член на два отбора, които са ставали национални първенци. Завършва UCLA през 1995 година с бакалавърска степен по микробиология и молекулярна генетика.
Спероу и съпругата му Мишел живеят в Южна Калифорния с двете си деца, Хейли и Бруклин.

Следвай ни:

Сподели