Недостижимият Мартин спечели изпълнената с падания квалификация в Индонезия

Хорхе Мартин направи една безапелационна квалификация за Гран При на Индонезия в MotoGP и спечели полпозишъна на „Мандалика“ с аванс от повече от половин секунда.

Мартинатора направи две много бързи обиколки още в първото си излизане на пистата, съответно 1:29.299 и 1:29.088. Испанецът бе в график да слезе и под 1:29, но застигна Фабио Куартараро в последните завои и французинът съвсем леко го забави.

Въпреки това пилотът на Прамак Дукати изобщо не беше притеснен от своите съперници и победи с цели 0.535 секунди Марко Бедзеки, който в самия край на изкачи на второто място. Италианецът стори това, въпреки че падна в началото на второто си излизане, но се изправи и със същия мотор постигна най-доброто си време.

Тройката с пасив от 0.583 оформи Педро Акоста, а световният шампион Франческо Баная остана четвърти, на 0.657 зад Мартин. Пилотът на Дукати практически направи само един валиден летящ тур, тъй като загуби три от обиколките си заради жълти флагове или напускания на пистата.

Енеа Бастианини, който беше най-бърз вчера, остана пети, след като и той имаше едно падане в завой №16, но в края на първото си излизане. Куартараро ще оформи втората редица на стартовата решетка и така за първи път от Гран При на Индонезия преди година световният шампион за сезон 2021 ще стартира в топ 6.

Йоан Зарко направи отлична квалификация и се класира на седмото място, а компания на французина на третия ред ще правят Фабио Ди Джанантонио и Франко Морбидели. Маверик Винялес, Раул Фернандес и Марк Маркес ще оформят четвъртата редица на стартовата решетка.

Маркес остана без време във втория сегмент на квалификацията, след като направи не едно, а две падания в рамките на 15-те минути. Първо пилотът на Грезини Дукати изпусна машината си в опита си да следва Мартин в завой №15 в първата си обиколка. Втората му катастрофа дойде в завой №10, когато той направи опит да следва темпото на Баная.

В края на първата фаза на квалификацията Зарко оглави класирането с 1:29.995 и аванс от 0.067 пред Фернандес, който също се класира за вторите 15 минути. Първи извън тях остана Алейш Еспаргаро, който падна в първия завой във второто си излизане на пистата и остана на 0.115 зад Зарко и ще потегли 13-ти.

На земята в хода на първата фаза се озова и Алекс Маркес, който изпусна машината си в бързия завой №8 в решителния си летящ тур. След тази си катастрофа испанският пилот на Грезини Дукати видимо изпитваше някакъв дискомфорт и тепърва ще стане ясно какво е неговото състояние. Принципно той се класира на 14-то място, а 15-ти трябва да стартира Алекс Ринс.

Джак Милър, Лука Марини и Такааки Накагами ще бъдат на шестата редица, а на седмата ще са Брад Биндър, Жоан Мир и Аугусто Фернандес. Биндър не можа да направи бърз тур във второто си излизане, след като задната спирачка на неговия мотор се повреди и той трябваше да се прибера в бокса, за да вземе втората си машина. Докато това се случи обаче времето в сесията свърши и така южноафриканският пилот регистрира най-слабата си квалификация за сезона.

Уикендът за Гран При на Индонезия, 15-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP, продължава в 10:00 часа българско време със спринтовото състезание на пистата „Мандалика“, което ще продължи 13 обиколки.

Следвай ни:

Сподели