Еванс си върна първото място в Чили след решение на стюардите

Ойт Танак завърши първия ден на рали „Чили“ като лидер в класирането. Естонецът обаче няма да започне втория състезателен ден начело на класирането, а вместо това ще е втори в него, зад Елфин Еванс.

Уелският пилот на Тойота завърши деня на 0.4 секунди зад Танак, но повежда, след като стюардите промениха служебното му време за отменения първи етап. По този начин той повежда с 3.0 секунди пред Танак, който се смъква на втората позиция.

Първият етап на състезанието бе минат в състезателно темпо единственот от Тиери Нювил, Танак и Себастиен Ожие, след което беше анулиран заради проблем с фенове, които бяха в опасна позиция. Първоначално всички получиха служебни времена, базирани на постижението на Нювил, но те подлежаха на преразглеждане след второто минаване на „Пулперия“.

След него от Тойота са поискали преразглеждане на резултата на Еванс, който е бил променен с 3.4 секунди. Така вместо уелсецът да губи 1.4 от Танак, той печели 2.0 на пилота на Хюндай.

В общото класиране Еванс повежда с 3.0 пред Танак и с 10.1 пред съотборника си Кале Рованпера. Паяри е четвърти на 12.2 зад лидера и води с 1.5 пред Грегоар Мюнстер, който прави най-доброто си рали с Rally1 автомобил. Нювил е шести на 33.7 зад Еванс и на 5.8 пред Есапека Лапи. Фурмо заема осмата позиция с пасив от 1:02.2 след като французина получи и едноминутно наказание, понеже закъсня с 6 минути за часовата контрола преди петия етап. Ожие, който спира да сменя гума в третата сутрешна отсечка е девети, на 1:27.9 зад Еванс.

Рали „Чили“, 11-ти кръг за сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC), продължава днес с най-дългия и най-тежкия ден на ралито, който ще включва общо 139.20 състезателни километра, разделени в шест етапа.

Снимки: Red Bull Content Pool

Следвай ни:

Сподели