Служебният министър на МВР с голяма новина за “Шенген“

Още от първия ден на министър аз съм осъзнал отговорността, която стои пред мен за честни избори. Не само пред мен, а и пред всички мои колеги. През последните две години натрупахме достатъчно опит в тази посока – да организираме изборите, разчитам на техния професионализъм, за да оправдаем доверието на гражданите, които искат честни и прозрачни избори.

Това заяви в ефира на БНТ служебният вътрешен министър Атанас Илков, отговаряйки на въпроса, че предстоящите парламентарни избори ще са честни. 

Лов на купувачи на гласове, всеки може да се включи в залавянето им 

„Ще преследвам абсолютно всички купувачи на гласове. Няма как да преследвам едни, а други не. От днес започва да функционира денонощна телефонна линия, на която всеки български гражданин може да подаде сигнал за нарушаване на изборния процес. Всеки един сигнал се въвежда в географската информационна система. Тя ни дава възможност да проследим цялото движение на сигнала, до крайния резултат“, обясни Илков. 

„Няма никаква възможност да не бъде заведен сигнал, да бъде прикрит и да не бъдат извършени всички действия, които трябва да бъдат извършени“, категоричен бе той. 

„Няма как да вляза в тази предизборна кампания“ – каза той за отказа си да назове партиите, купували гласове на миналите избори.

„Трябваше да открия кампанията по този начин. Трябваше да наруша няколко закона , за да обявя тази информация. По важно за нас е за всички онези лица, които осъществяват такава дейност, да съберем достатъчно доказателства, които да са ефективни в наказателния процес. Смятам, че това е по-важно, отколкото аз да оповестявам коя партия е купувала, защото аз нямам това право“, обясни още Илков. 

По думите му МВР не трябва да има връзка с политиката.

„Очакванията са изключително големи , не може да си позволим подобен подход. Няма как да подминем сигнал, който би довел до изкривяване на изборните резултати“, добави служебният министър на МВР. 

„Имаше известно напрежение, но то се дължеше на предишните две седмици, през които имаше сериозни динамични политически процеси. Колегите вече са се успокоили. Имат комфорта да се съсредоточат върху работата си“, призна Илков след скандалите около министерството. 

Готови ли сме за Шенген?

„България отдавна е изпълнила критериите. Продължаваме да надграждаме. Изпълняваме комплекс от мероприятия, най-вече с нашите партньори. С румънския колега имам ежеседмични онлайн срещи. Разговорът е насочен към това, което предстои да изпълним съвестно, за да покажем, че сме единни в нашите действия.

С Турския вътрешен министър имаме прекрасни отношения. Те са стратегически партньор във всичко онова, което ни предстои като ангажименти. Нашите действия, координацията с турската държава свали мигрантския натиск със 70% спрямо миналата година. Няма пречка и причина да не сме пълноправни членове на Шенгенското пространство“, увери Илков.  

Пребита жена в Пирдоп и бездействало ли е МВР

„Не мога да кажа, че е бездействало. Имало е лек дефицит в действията, което неимоверно доведе до моята реакция. Тоест, предприел съм необходимите действия районното в Пирдоп да придобие нова визия. Поискал съм оставката на началника.

Този случай трябва да е показателен, че нито аз, нито останалото ръководство на МВР, ще допускаме неглижиране на задълженията, които имаме. Реакцията е била своевременна. Колегата, който е посетил сигнала, действията му са били адекватни, но е можело да се реагира по по-ефикасен начин. Да сме били по-ефективни в задържането на съпруга, който е нанесъл побоя“, каза Илков. 

Жена, задържана с фалшив тест за наркотици , а пила лекарство. Ще има ли ред?

„Случаят стана публично известен. В ситуацията колегите са реагирали съобразно правомощията си. В ситуацията е винаги е можело да бъдем малко по-гъвкави. Тази жена да не стои 12 часа на стол. Но представете си ако ние не сме толкова взискателни към водачите, употребили алкохол и вещества, дали бихме постигнали резултатите, които сме постигнали до момента.

Работим с технически средства, с които работят редица европейски държави. те са по-прецизни, ако те не установяват наличието на този опита, те няма да установят и марихуаната. Търпим много критики, че се отнемат книжки на шофьори, употребили лекарства.

Но представете си, ако имаме една везна и от едната страна сложим болката на близките и недоволството на гражданите. При условие, че имаме 60 загинали по-малко в тежки ПТП от началото на годината. Кое ще надделее?“, зададе риторичен въпрос служебният министър на МВР    

Сподели