Белия дом да се готви за скандал! Байдън стори немислимото с Гордана Силяновска, а тя го стисна за… СНИМКА

Македонската президентка Гордана Силяновска е на официално посещение в САЩ.

Заедно с делегация тя присъства на 79-та сесия на Общото събрание на ООН.

По покана на президента на САЩ Джо Байдън Силяновка присъства и на среща на тема „Глобална коалиция за справяне със заплахата от синтетичните наркотици“.

В събота македонският държавен глава публикува общ кадър с президента на САЩ Джон Байдън и съпругата му Джил.

Здрава хватка

Впечатление направи жестът на Силяновска – тя е хванала Байдън здраво за ръката:

„Изразих възхищение от вдъхновяващите думи на президента Джо Байдън и съпругата му на приема, даван в чест на държавните и правителствени ръководители.“

Действието може да се счете като дипломатически гаф, но и като знак на приятелство.

 

Къде е вентилаторът

Впечатление прави и нещо друго. На снимката на Силяновска със семейство Байдън липсва нещо много важно – знамето на Република Северна Македония. Важно поне според нейната администрация.

Припомняме, че заради липсата на знамето със стилизираната звезда от Вергина, което някои у нас иронично наричат „вентилатор“, по време на посещението на Силяновска в София, се разрази огромен скандал. Президентът на България Румен Радев прие колежката си от Северна Македония, въпреки че визитата ѝ беше неофициална, в сградата на президентството на 13 септември. 

След разменените любезности Силяновска си замина, а след това от нейната администрация решиха да потърсят сметка защо в Гербовата зала са били поставени знамената само на България и ЕС.

На приема на Байдън виждаме само знамената на САЩ и на президента на САЩ. Очакваме реакцията на Скопие за този „гаф“.

Отделяне от Албания

В четвъртък пред Общото събрание на ООН Силяновска заяви, че очаква от европейските партньори на Северна Македония отблокиране на преговорния процес с ЕС. Припомняме, че преди дни Албания беше разделена от РСМ по пътя си за членство в Европейския съюз.

Силяновска заяви, че очаква от европейските партньори на Северна Македония отблокиране на преговорния процес с ЕС

„Очакване за засилване на подкрепата от Вашингтон за възможно най-скорошно започване на преговорите по присъединяване на Република Северна Македония към ЕС“, изрази по-рано днес президентът на страната по време на срещата си в Ню Йорк с Александър Касаноф, заместник-помощник държавен секретар за Западните Балкани.

Сподели