WSJ: Китай загуби най-новата си атомна подводница при инцидент СНИМКИ

Най-новата китайска атомна подводница е потънала. Това е сериозен удар за една от приоритетните оръжейни програми на Китай. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на изявления на американски официални лица.

Инцидентът, който китайските власти се опитали да прикрият, и за който не е разгласено преди това, се е случил в корабостроителница близо до Ухан в края на май или началото на юни 2024 г. И това сполетява страната в момент, когато тя усилено се опитва да разшири своя военноморски флот, включително флота си от ядрени подводници.

САЩ не знаят дали подводницата е превозвала ядрено гориво, когато е потънала, но експерти извън американското правителство смятат, че това е вероятно.

„Подводните технологии отдавна са сфера на преимущество за Съединените щати, но Китай настойчиво се опитва да съкрати тази разлика. Китай се опитва да диверсифицира производството на ядрени подводници.

– То беше съсредоточено в североизточния град Хулудао, но сега Китай е преминавала към производство на атомни подводници в корабостроителницата Учан близо до Ухан“, пише изданието.

Пекин е разполагал с 48 дизелови щурмови подводници и шест атомни подводници в края на 2022 г., според доклад на Пентагона от миналата година за военната мощ на Китай.

Докладът предполага, че целта на Китай при разработването на нови подводници, надводни кораби и военноморска авиация е да се противопостави на усилията на Съединените щати и техните партньори да се притекат на помощ на Тайван по време на конфликта и да постигнат „морско превъзходство“ в пределите на първата островна верига – територията от Японския архипелаг през Тайван и Филипините до Южнокитайско море.

Какво се знае за потъналата подводница

Потъналата подводница от клас „Чжоу“ е първата от нов клас китайски ядрени подводници и има отличителна X-образна кърма, предназначена да направи плавателния съд по-маневрен.

Подводницата е построена от държавната компания China State Shipbuilding Corp. и е забелязана акостирала на река Яндзъ в края на май преди да излезе в морето.

След като подводницата потънала, големи плаващи кранове пристигнали в началото на юни, за да я спасят от дъното на реката, според спътникови снимки от мястото на произшествието.

Прави впечатление, че нито Народната освободителна армия, както се нарича китайската армия, нито местните власти са признали за инцидента.

Не е изненадващо, че китайските военноморски сили се опитват да скрият факта, че новата им от най-висок клас атомна подводница е потънала на кея, казва високопоставен служител на отбраната на САЩ.

„В допълнение към очевидните въпроси относно стандартите за подготовка и качеството на оборудването, този инцидент повдига по-дълбоки въпроси относно вътрешната отчетност на китайските сили и надзора върху китайската отбранителна промишленост, която отдавна е засегната от корупция“, подчертава той.

Първите публични доказателства, че нещо не е наред в корабостроителница близо до Ухан, се появиха през лятото, когато Томас Шугарт, бивш офицер от американски подводници и старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, написа поредица от публикации в социалните мрежи, в които обръща внимание на необичайната активност на плаващите кранове, заснета от търговски спътникови фотографии.

Шугарт предполага, че това може да е инцидент с новия тип подводница, но тогава той все още не знае, че тя е ядрена. Въпреки че подводницата е спасена, вероятно ще минат много месеци, преди да може да излезе в морето. Цялата лодка е пълна с вода, казва Шугарт.

„Ще трябва да се почисти цялата електроника. Може да се наложи смяна на електродвигателите. Това ще бъде много работа“, обяснява той.

Американските служители не откриха доказателства, че китайски служители са вземали проби от водата или околната среда за следи от радиация. Възможно е китайският персонал да е загинал или да е бил ранен при потъването на подводницата, но американските служители казват, че не знаят дали е имало жертви.

Шугарт казва, че рискът от ядрено изтичане вероятно е нисък, тъй като подводницата не е отишла в морето и нейните реактори вероятно не са работили на високи нива на мощност.

Превод и редакция

 

 

 

Сподели