Формула: Кабинет 2 2 ще ни управлява след изборите, тези партии са начело

Политологът Димитър Ганев от „Тренд“ издаде в ефира на БНТ формулата за кабинет след изборите. По думите му коалицията, копие на тази преди 10 години между ГЕРБ и РБ, с подкрепата на още два политически субекта, е единственият изход от кризата в момента.

„Не съм на мнение, че може да се предвижда нещо в България за повече от два часа до два дни. Дълбочината на политическата криза е с безпрецедентен характер. 7 парламентарни избора за 3 години и половина“, припомни експертът.

„Няма политическа партия, която да може да устои на този натиск, без да претърпи определени щети. Няма незасегнати на терена. Виждаме разцепление след последните избори в две от формациите“, каза Ганев. 

„Когато казваме, че няма незасегнати, имам предвид, че няма партия, която само да увеличава в тези 7 избора резултата си, напротив, само го намалява“, констатира политологът. 

Спад на избирателната активност

„Има огромен спад на избирателната активност и се стигна до абсолютен антирекорд от 2,2 млн.“, призна експертът. 

„Нищо по-различно не може да очакваме на изборите през октомври, освен задълбочаване на тази същата тенденция. Може да имаме активност и под 2 млн. Тогава в парламента ще попаднат формации множество формации“, заяви политологът. 

По думите му, ако до урните стигнат 1,8 млн., то може да се очаква евентуален кабинет с под 1 млн. избиратели. Това е крайно нелегитимно. 

„Кабинет може да има, ако като конструкция наподобява кабинет, който имахме точно преди 10 години. Тогава се състави кабинет между ГЕРБ и РБ с коалиционно споразумение, със споразумение за подкрепа между трети и четвърти – Патриотичния фронт и АБВ“, припомни Ганев.

„Сега може да се направи коалиционно споразумение на ПП-ДБ и ГЕРБ, и споразумение за подкрепа от трети и четвърти. БСП и ИТН може да бъдат партньори. Не изключвам и разговори с партия, като „Величие“. Дори Борисов каза, че потенциални партньори са тези, които са били в сглобката, плюс БСП и ИТН“, каза той. 

Прогнозата не е сигурна

Ганев обаче бе категоричен, че не се наеме да каже дали би имало такъв кабинет наистина след изборите.

По думите му хората търсят нов субект, който да спечели доверието на хората. „Чака ни голяма промяна в партийната система. Партиите, които в момента са на терена, имат прекалено ниско доверие от страна на избирателите“, смята той.

Според него свикването на ВНС е кутия на Пандора. 

„Не изключвам навлизането на нови субекти през следващите няколко години. Това няма да се случи за първи път“, заяви политологът. 

По думите му Радев може да се появи на политическата сцена, но тогава може да изскочи и друга конкурентна политическа фигура.

 

Сподели