“Дейли Мейл“: Изчезнал е собственикът на БГ фирмата, замесена в ливанските пейджъри СНИМКИ

Норвежкият гражданин от индийски произход Ринсън Йоси, указан за собственик на българската фирма Norta Global Ltd, за която се предполага, че е участвала в доставката на пейджъри за Ливан, изчезна след взривовете им. Това съобщава „Дейли Мейл“.

Преди това тайванският производител на пейджъри Gold Apollo съобщи, че партидата взривени устройства е произведена от будапещенската компания BAC Consulting Kft. по лиценз.

Унгарското правителство посочи, че компанията е била посредник и пейджърите не са се намирали на територията на държавата. Беше отбелязано, че Norta Global Ltd също е участвала в сделката.

Според изданието, 39-годишният Йоси, който се е преместил в Осло през 2015 г. след двугодишен престой в консултантска фирма за имиграция в Лондон, е отишъл в предварително планирана командировка, но ръководството на основния му работодател, норвежкия медиен конгломерат NHST, не е успяло да се свърже с него. По-късно от NHST се свързват с норвежката служба за сигурност.

На следващия ден правоохранителните органи на страната обявиха началото на „предварително разследване във връзка с появилата се информация“.

Както е посочено, засега няма причина да се смята, че Ринсън Йоси е бил наясно с тайната операция за поставяне на експлозиви в пейджърите.

Превод и редакция

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели