Ресторантьорите скочиха срещу нови правила, надуват цените

Нови правила за всички салати със сирене въведоха за ресторантите.

След магазините, вече и в заведенията клиентите задължително ще бъдат уведомявани, ако в нея има сирене от сухо, вместо от истинско мляко.

„Законодателната промяна касае заведенията от обществено хранене. Ще се изисква от тях, ако работят с имитиращи продукти и ги влагат в приготвените от тях ястия, то те да бъдат обвени“.

Това заяви пред bTV Бистра Иванова от Българската агенция по безопасност на храните.

„Млечните продукти са източник на трансмастни киселини и потребителят трябва да знае, ако ги има. Мисля, че това няма да затрудни бизнеса, тъй като това е едно съвсем изпълнимо изискване. Така, както се обявяват алергените, да се обявяват и имитиращите продукти“, посочи още тя.

Аделина Захариева, собственик на заведение, казва, че не приема добре промените.

„Това е полезно за клиентите, но категорично е усложняващо за бизнеса. Всяка една промяна, която касае вкарване на ресурс, се отразява на цените, но това няма да се отрази към крайния клиент“, посочи тя.

Все още промяната е в проект и не е ясно откога ще влезе в сила.

Производството и съответно консумацията на имитиращи млечни продукти у нас процъфтява на фона на сериозен спад на преработката на краве, овче, козе и биволско мляко.

„Явно има канал за пазарна реализация, защото ако отидем, в който и да е супермаркет – имитиращите продукти трябва да се обозначават, много трудно ще намерим такива продукти.

Те там не се предлагат.

Има алтернативни писти, по които тръгнаха, тъй като хората много ясно се произнесоха“, коментира през август в „Тази сутрин“ Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“.

„Отначало имаше повече имитиращи продукти, но хората спряха да ги купуват. Когато не са мамени, когато са информирани, хората много ясно се произнасят какво искат“, посочи тогава той.

„Тези имитиращи продукти намериха други пътечки, по които отново да бъдем мамени и да ги консумираме“, отбеляза Богомил Николов.

Сподели