БиБиСи: Рекордна заплата за Нюи в Астън Мартин

Още тази седмица Астън Мартин ще представи Ейдриън Нюи, а британската компания ще му плаща рекордна заплата, спрямо която само двама пилоти от Формула 1 ще получават повече.

Нюи се раздели с Ред Бул през пролетта, като официално все още е служител на компанията, но не работи по програмата за Формула 1 и активно преговаря с други отбори в световния шампионат.

Според БиБиСи, заплатата на Нюи ще е 35,55 милиона евро на година (30 милиона лири), а договорът му с Астън Мартин е за 5 години. Сумата се формира от различни добавки и бонуси, така че може да има сезони, в които Нюи да получава и по-малко пари. Но никога досега във Формула 1 не е имало такава заплата на шеф на отбор, технически директор, дизайнер и т.н.

Кои са обаче звездите във Формула 1, които изкарват повече пари от Нюи? На първо място е 7-кратният световен шампион Люис Хамилтън, чийто договор с Ферари за 2025 и нататък, е на стойност почти 51 милиона евро на сезон. Информацията за заплатата на Люис е на италианския спортен ежедневник La Gazzetta dello Sport. Другият е настоящият световен шампион Макс Верстапен, като според списание Forbes, договорът му с Ред Бул, който е до края на 2028 е за малко над 40 милиона евро на година. Всички останали пилоти във Формула 1 догодина ще получават по-малко пари от Нюи, включително и голямата звезда на Астън Мартин Фернандо Алонсо.

Нюи ще може да започне работа за Астън Мартин в началото на 2025, което означава, че той ще има принос за създаването на болида на тима за сезон 2026, когато ще влязат в сила новите технически правила и това може да даде възможност на тима да влезе в групата на фаворитите.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Сподели