Португалия 0:1 Шотландия, голям пропуск на Жота

Португалия губи с 0:1 Шотландия във втория си мач от тазгодишното издание на Лигата на нациите. Гола отбеляза Скот Мактоминей в 7-ата минута. Двата тима са съперници в група 1 на Лига „А“, а домакин на двубоя е стадион „Луж“ в Лисабон.

Португалците стартираха с победа над Хърватия с 2:1, а Кристиано Роналдо отбеляза гол №900 в кариерата си. Шотландците допуснаха поражение с 2:3 от Полша като гост и днес ще търсят първи точки.

Португалия е в серия от три поредни победи срещу този съперник. Последният мач помежду им беше през 2018 година, когато „мореплавателите“ се наложиха с 3:1 в контрола. „Гайдарите“ са в изключително лоша форма и спечелиха само един от най-скорошните си 13 мача.

Голямата изненада в състава на Португалия е оставянето на Роналдо на пейката. За последно това се случи на Световното първенство в Катар преди две години. В предни позиции селекционерът Роберто Мартинес е гласувал доверие на Диого Жота, Рафаел Леао и Педро Нето. Тримата в средата на терена са Бернардо Силва, Жоао Палиня и Бруно Фернандеш, а бранителите пред Диого Коща са Нелсон Семедо, Рубен Диаш, Антонио Силва и Нуно Мендеш.

Гостите от Шотландия започват с един нападател в лицето на Линдън Дайкс, а зад него ще действат Райън Кристи, Скот Мактоминей и Джон Макгин. Двойка вътрешни халфове ще са Били Гилмор и Кени Маклийн. На вратата застава Ангъс Гън, а карето бранители са Антъни Ралстън, Грант Ханли, Скот Маккена и Андрю Робъртсън.

Както можеше да се очаква, Португалия взе инициативата от самото начало на мача. Първият удар отправи Диого Жота, но той беше много неточен. Ентусиазмът на домакините беше пресечен в 7-ата минута от Скот Мактоминей. Новото попълнение на Наполи остана непокрит от португалската защита след центриране на Маклийн и с глава опъна мрежата.

Домакините веднага можеха да изравнят, но Рафаел Леао пропусна от удобна позиция. Португалците се настаниха трайно в противниковата половина и в 20-ата минута Леао отново отправи удар, който Ангъс Гън изби в корнер. Звездата на Милан продължи да тормози десния бек на Шотландия Антъни Ралстън и след като за пореден път го преодоля, намери свободния Жота, но той прати топката над вратата. В 27-ата минута Леао центрира меко към Антонио Силва, но и той не беше достатъчно прецизен.

Следвай ни:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago

Сподели