Какво се обърка на старта в Австрия за Марк Маркес

Надпреварата за Гран При на Австрия започна по един кошмарен начин за Марк Маркес, който направи много слаб старт от първата редица и буквално беше погълнат от колоната.

Освен това в спирането за първия завой между него и Франко Морбидели имаше контакт, който прати и двамата в зоната за сигурност. След тази екскурзия Маркес се върна в колоната на 13-то място, но успя да си проправи път през колоната, за да завърши четвърти.

Веднага след финала пит лейн репортерът на MotoGP Саймън Крейфар каза, че ясно се е видяло, че стартовото приспособление на предната вилка на Маркес не е било активирано. Именно това е довело до неговия слаб старт, който реално провали цялото му състезание.

„Когато заставате на старта трябва да натиснете спирачките здраво, затова виждаме пилотите да вдигат задна гума, за да активират предното приспособление. Това на Марк не беше активирано“, каза Крейфар.

Ситуацията беше дискутирана и от експерите на TNT Sports.

„Той загуби състезанието – каза Алекс Лоус, който се състезава в Световния супербайк шампионат. – Жалко е. Веднага щом видях, че моторът му не е готов, приспособлението му не беше активирано, неговото състезание беше приключило.

„Пет или шест добри изпреварвания от Марк показаха, че той щеше да се бори във втората група. Щеше да е в битка с Бастианини за подиума. Хубаво е да виждаме това от Марк, но за него състезанието приключи в първите 10 секунди. Видяхте колко разочарован беше той, защото имаше шанс за подиума“, добави британецът.

Неговият колега Майкъл Лавърти обясни какво е разликата между стартиране с активно приспособление и без него.

„Все едно на старта сте със сериен мотор. Ще ви отнеме три секунди, за да вдигнете 100 км/ч. Останалите са със секунда по-бързи в тези няколко стотин метра. Играта приключи за него. Имаше късмет, че остана на мотора.

„За някои пилоти този контакт ще е достатъчен те да пуснат ръкохватките, но в този случай той показа сила. След това трябваше да се бори. Може би подиумът беше в картите за него днес, но още на старта играта приключи, след като стартовото приспособление не сработи“, заяви бившият пилот.

Снимки: Red Bull Content Pool

Следвай ни:

Сподели