Даунхил състезание за купа „Троян 2024“ ще се проведе на 18 август

Даунхил състезание за купа „Троян 2024“ се организира за втора поредна година в Троянско, съобщи за БТА Румен Варчев, председател на велоклуб „Троянски кон“ и един от основните организатори. Състезанието ще бъде на 18 август, като началната точка е в село Балканец, което се намира в подножието на Троянския проход. Организаторите предупреждават, че за да се включи участник в съревнованието, трябва да е направил минимум по две тренировъчни спускания, като възможностите за това са на 16 и 17 август.

„Даунхилът е дисциплина от планинското колоездене, която по дефиниция е строго състезателна, т.е. каране за време, единствено и само спускане, с естествени и изкуствено създадени препятствия – скокове, дървени виражи и т.н.“, поясни Варчев. Състезателите ще бъдат разделени в пет категории: момчета 10-12 години (U13), момчета 13-14 години, юноши 15- 16 години, ОPEN 17 и девойки. За момчетата в категория U13 състезанието е държавен личен и отборен шампионат и победителят ще стане и национален шампион в категорията. В категорията ОPEN 17 участниците се спускат само за удоволствие и не трупат точки, каза Варчев.

Дължината на трасето, което е напълно различно от миналогодишното, е около 1400 метра.

Даунхилът привлича много деца, защото карането е най-агресивно и екстремно, и предлага много адреналин. Колелата, които се използват за даунхил, са най-интересно изглеждащи за децата – големи велосипеди, с огромни окачвания, каза той. Варчев подчерта, че при карането състезателите задължително трябва да бъдат с пълна екипировка – каска с подбрадник, маска, ръкавици, наколенки, блуза с дълъг ръкав и нагръдник.

Всеки състезател трябва да е направил минимум по две тренировъчни спускания, за да бъде допуснат до състезанието. Изискването е утвърдено на ниво федерация и има за цел осигуряване на максимална безопасност на участниците.

Състезанието носи точки както за ранглистата на Българската федерация по колоездене, така и за частната BGRACE.SERIES.

Огледи на трасето, при които няма да се допускат велосипеди, могат да се правят на 16 и 17 август. Предвидени са две тренировки – в събота, след 11:00 часа и в неделя сутрин Квалификациите започват в 12:30 часа на 18 август, а финалът е от 15:00 часа.

Класирането е индивидуално, по време, след проведени квалификационни и състезателни спускания. За крайното класиране в състезанието ще важи времето, дадено на финалното спускане, уточняват организаторите. При първото издание на спортното събитие участие в него взеха 86 деца от цялата страна. През настоящата година очакванията на организаторите са броят им да надмине 100.

Необходимо е всички участници да разполагат с валиден състезателен или петдневен хоби лиценз към Българска федерация по колоездене, допълват организаторите.

Следвай ни:

Сподели