Нидерландия продължава защитата на трофея в хокея на трева

Женският отбор на Китай по хокей на трева победи Австралия с 3:2 на Олимпийския турнир в Париж и се класира за първи полуфинал от 16 години насам. Китайките пуснаха първи гол, но в следващата минута изравниха и в крайна сметка победиха.

Защитаващият титлата си отбор на Нидерландия продължава към полуфиналите, след като победи Великобритания с 3:1. Аржентина – финалист от Токио 2020, също отива в топ 4 след успеха си с 2:0 над Германия с дузпи и 1:1 в редовното време. Четвъртият полуфиналист е отборът на Белгия, който се справи с Испания с 2:0.

В първия полуфинал ще играят Нидерландия и Аржентина, което е повторение на мача за титлата от Токио 2020. Белгия ще спори с Китай във втория мач по пътя към титлата. И двата двубоя ще се играят на 7-и август на „Стад Ив дьо Маноар“ в Париж.

Трикратните олимпийски шампионки от Австралия (1988, 1996, 2000) бяха поставени под номер 1 в схемата и очакванията бяха, че ще спорят отново за трофея. И те започнаха по-активно, откривайки резултата в 10-ата минута чрез Алис Арно, вкарала за четвърти път на турнира. Но минута по-късно Ма Нин изравни след изпълнение на първия наказателен корнер в срещата.

Дан Вън даде преднина на Китай в 20-ата минута, а Чжун Цзяци добави трети гол, след ново изпълнение на наказателен ъглов удар в началните минути на третата част. Австралийките до края опитаха да се върнат в мача, но единствено им се удаде да вкарат за 2:3 след наказателен ъглов удар в средата на частта.

Аржентина трябва да благодари на вратарката си Кристина Консентино, която отрази всичките четири изстрела при дузпите на състава на Германия. Германките водеха с 1:0 до последната минута на редовното време благодарение на гола Виктория-Марта Хузе от наказателен удар. В заключителните секунди Хулиета Ханкунас изравни, за да прати срещата при изпълнение на дузпи.

Тимът на Нидерландия беше без съмнение по-добра от Великобритания и лалетата направиха заявка за нова титла след 3:1. Капитанката на тима Ксан де Ваард откри още в 1-ата минута. Британките възстановиха равенството чрез Хана Френк, но във втората част Нидерландия вкара нови два гола чрез Луна Фоке и до края държеше инициативата.

Тимът на Белгия, който никога не е печелил голям турнир и има едва две участия на Олимпийските игри, се класира за топ 4 след 2:0 над Испания. Нападателката Делфин-Дафне Марийн откри резултата в първата минута на четвъртата част след подаване от страничната линия. След това капитанката на Испания Шантал Хине беше изпратена да седне на пейката след показан зелен картон, а три минути по-късно майсторски Шарлоте Енгелберт майсторски прехвърли топката над вратарката Клара Перес и оформи крайния резултат.

Следвай ни:

Сподели