Известните рожденици на 8 юли

Днес повод за празнуване и почерпка имат:

У нас:

Андрей Неутов, началник отделение по кардиохирургия в УМБАЛ „ПЪЛМЕД“

Жасмина Мирчева, лекар, доктор на науките на БАН. Била е два пъти директор на Агенцията за лекарства, директор за Източна Европа към Европейското представителство на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел. Работила е за Световна банка като експерт по лекарствена политика и като член на Стратегически съвет към президента на Републиката.

Ирен Кривошиева, актриса, позната като Мария във „В името на народа“, от филмите „Не се сърди, човече“, „Аз, Графинята“, „Разходки с ангела“ и сериала „Английският съсед“. За работата си като актриса казва: „От изиграните роли най ми лежеше ролята на Тинка в „Хотел Централ”, това съм си аз. Цялото ми същество е в тази роля“. През 2021-а я видяхме в сериала „Белези“, а пролетта на 2022-а – като Анастасия в сериала „Лъжите в нас“. След смъртта на Стефан Данаилов се е посветила на каузата по събирането на средствата и осигуряване на най-подходящото място за паметника на любимеца на поколения българи.

Йордан Иванов, депутат от ПП-ДБ в 48-ото, 49-ото и 50-ото НС

Лозан Лозанов, архитект, автор на хотел “Плиска”, вила “Калина” в Бояна, сградата на външното министерство и Дома на профсъюзите, СПА комплекса „Катарино“, Банско. Днес навършва 95 години

Мариан Бачев, актьор в „Шоуто на Слави“ и „Вечерното шоу на Слави Трифонов“, комедийна звезда от екрана и сцената с четири номинации за “Аскеер”, а за ролята си на Чаплин от едноименния мюзикъл на Варненската опера през 2021 г. бе увенчан с със „Златен кукерикон“ за най-добър комедиен актьор. Ръководител е на театрална школа за деца и тийнейджъри, заедно с жената до него Милена Видер. Игра в комедията „Да, господин премиер“  в първия ден от новия комедиен фестивал “Тодор Колев”, който се състоя от 24 до 30 юни в Шумен.

Юлий Москов, журналист. Работил е във в. „24 часа“, бил е главен редактор на вестник „Стандарт“, създател е на вестник „7 дни спорт“ през 1994 г.

Янина Кашева, актриса, любимка на няколко поколения българи с филма „Всичко е любов“ и с ролята на д-р Кръстева в сериала „Откраднат живот „

 

По света:

Анжелика Хюстън,  американска актриса, която с изпълнението си във филма „Честта на фамилията Прици“ става трета от фамилията, която печели награда „Оскар“, след баща си Джон Хюстън (режисьор) и дядо си Уолтър Хюстън (актьор). Емблематични са ролите й в продукциите „Непоколебимите ангели“ (с която печели Златен глобус), „Семейство Адамс“, „Престъпления и прегрешения“, „Мистериозно убийство в Манхатън“, „Кланът Тененбаум“, играе във военната драма „Waiting for Anya“ („В очакване на Аня“) с Жан Рено и Ноа Шарп. Най-новият филм, в който участва като разказвач, е „Френският диспечер“ на Уес Андерсън. Премиерата на филма „Балерина“, първият спин-оф на франчайза Джон Уик, която трябваше да се състои на 7 юни 2024 г., бе отложена за 2025 г.

Джейдън Смит, американски актьор, син на Уил Смит и неговата съпруга Джейда. Роден през 1998 г,. през 2009 г печели награда Сатурн за най-добро изпълнение от млад актьор в „Денят, когато земята спря”. Играе с баща си в “Преследване на щастието”, звезда е в римейка на „Карате кид” и в хитовия телевизионен сериал „Лудориите на Зак и Коуди”. Измъкнал се от сянката на именитите си родители, живее самостоятелно, развива успешен бизнес с брандове като Kenzo и Converse, продуцира млади изпълнители, ръководи ресторантите си и прави собствена музика, когато е в настроение.

Кевин Бейкън, американски актьор, награден със Златен глобус за играта си във филма „Да отведеш Чанс“ и със „Сатурн“ за ролята си на Райън Харди в сериала „Последователите“. Играе също в „Оглупели от любов“, „Х-Мен: Първа вълна“, „Черна служба“. През миналото лято беше в България за снимките на черната комедия “Токсичният отмъстител”, която излезе през 2023 г.

Майкъл Уедърли, американски актьор. След като в продължение на 13 сезона играеше ролята на специален агент Тони ДиНозо, през 2016 г. актьорът напусна сериала „Военни престъпления“. Той се завръща към ролята със спин-офа NCIS: Tony & Ziva – 10 епизода, фокусирани върху героите на Майкъл Уедърли и Кот де Пабло Тони ДиНозо и Зива Дейвид.

Майло Вентимиля, американски киноактьор, познат като гангстера Дани Демарко от „Жокерът“ (2015), римейк на едноименния филм от 1986 г., като Питър Петрели от фантастичния сериал „Герои“, както и от сериала „Момичетата Гилмор“. Играе главни роли в сериалите „Това сме ние“ (2016 –2022) и „Компанията, която поддържате“ (2023)

Робърт Непър,  американски актьор, познат в ролята на Тиодор „Ти-Бег“ Багуел в сериала „Бягство от затвора“. Участва като гост в множество сериали, познати на българския зрител – „Закон и ред“, „Никита“, „Стар Трек: Вояджър“, „Профайлър“, „От местопрестъплението: Маями“

Роки Керъл, американски актьор, познат от сериала „Военни престъпления“ и филмите „Прелюдия към целувка“, „Аленият прилив“, „Големият бял фаворит“, „Роден на четвърти юли

София Буш, американска актриса, известна най-вече с ролята си на Брук Дейвис в сериала“ Самотно дърво на хълма“.

Хюн Мин Сон, южнокорейски футболист, нападател, най-скъпият азиатски футболист, след като през 2015 г. Тотнъм Хотспър плаща 22 милиона паунда за него. Отличен реализатор, той раздели с Мохамед Салах голмайсторския приз във Висшата лига за сезон 2021/22 с по 23 вкарани гола и стана първият азиатец, успял да го стори

Сподели