“Погребах ви кравите“: Тези 12 игри ще ви „спасят“ от децата при пътуване

Лятото и топлото време предразполагат към повече пътувания. И какво по-хубаво от това? Страхотно е човек да се чувства свободен и мотивиран за приключения.

Но има една немалка група пътешественици, за които всяко пътуване задължително преминава през строга комплексна подготовка и винаги е придружено с известен страх. И това са родителите, на които предстои дълъг път с малки деца.  

Времето на самото пътуване може да бъде супер скучно и затормозяващо, особено за децата, които по природа са нетърпеливи и лесно губят интерес.

Но пък може да бъде и едно чудесно прекарано време за сплотяване на семейството. Нужни са само правилна нагласа и малка предварителна подготовка.  

Ето няколко предложения за игри и забавни занимания, с които времето за път ще мине приятно и неусетно.

Какво броя?

Член от семейството си набелязва нещо по пътя и започва да брои на глас колко пъти го вижда. Никой друг обаче не трябва да знае какво е то. Брои ли бързо като колите, които минават покрай вас, или бройката расте бавно като табели или дървета, които виждате по пътя? Останалите трябва да разкрият загадката.

Лов на съкровища

Преди да тръгнете, подгответе списък (или картинки) на неща, които предполагате, че ще видите по пътя – крави, селски къщи, реки, планини. Когато минете покрай „съкровище“ от списъка, децата трябва да го отбележат.

Целта е да се отметнат максимално голям брой съкривища от списъка. Ако пътувате с повече от едно дете, играта може да се организира и като състезание.

Отивам на пикник

Игра, подходяща за учене на азбуката. Започвате с изречението „Отивам на пикник и вземам с мен…“ и тук трябва да кажете нещо с буквата А. Следващия продължава с буквата Б, след това В и така преминавате през всички букви.

Лесната версия на играта е всеки да каже думичка със следващата буква от азбуката, а трудната цели да се запаметят всички неща, казани до сега, и да се повторят като се добави новата.

Пример:

„Отивам на пикник и вземам ананас.“

„Отивам на пикник и вземам ананас и броколи.“

„Отивам на пикник и вземам ананас и броколи и вода.“

Тишина в тунела

Перфектна за печелене на няколко минути тишина и спокойствие. Още в началото на пътешествието може да се уговорите с децата, че всеки тунел е началото на Мълчанка, а края изберете сами – до излизането на светло или докато някой не проговори пръв.

Да измислим приказка

Игра е за развиване на въображението. Целта е да съчиним приказка, като се редуваме да измисляме по едно изречение, а всеки следващ участник трябва да продължи историята. Ще бъде приятен спомен, ако запишете цялото творение и го прочетете отново след време заедно.

За щастие, за нещастие

Отново съчиняваме забавна история, но този път началото на всяко изречение е фиксирано. Първия участник започва изречение с израза „За нещастие“, а следващия „За щастие“.  Например:

„За нещастие, на задната седалка има маймунка“.

„За щастие, тя си е сложила колана“.

„За нещастие, тя има нужда от тоалетна“.

„За щастие, скоро пристигаме“.

„За нещастие, маймунката е много гладна“.

Криеница наужким

Любимата на всички деца игра на криеница, само че трябва да си представяме мястото, на което сме се скрили. Останалите в колата трябва да познаят къде сме, като задават въпроси този, който се „крие“, а отговорите трябва да бъдат само ДА и НЕ.

Например: В гората, в детската градина, на плажа….

Азбучна верига

Избираме категория – животни, плодове и зенечуци, градове, предмети и др., след което трябва да изреждаме неща от избраната категория в азбучен ред. Пример с животни: Акула, бухал, вълк, гъсеница и т.н. до кра яна азбуката.

Броене на крави

Разбира се, не е нужно да са крави, но е добре да е нещо, което ще срещате сравнително често по пътя. Всеки брои за себе си на глас кравите, които вижда. Когато някой види гробище, може да извика „Погребах ви кравите!“ и всички други участници губят своите крави.

Естествено никое от децата няма да хареса да му нулирате бройката, но е забавно да ги разсейвате, за да не виждат крави или гробища по пътя. Печели този, който има най-много крави на финала.

Открий нещо зелено/червено/синьо и т.н.

Казваме на детето  какъв цвят да открие през прозореца, а то казва дали го вижда и ако да, какъв предмет е видяло в съответния цвят. Ако навън няма предмет в търсения цвят, го търсим в колата.

Какъв ще е следващият автомобил?

Детето трябва да познае какъв ще е автомобилът, с който ще се разминем – дали ще е кола, автобус, джип, трактор, камион и т.н.

Разновидност на играта е да познава и цвета на автомобила, а при по-големите деца, може да познават и марката. Играта е подходяща при пътуване по сравнително натоварен двулентов път с насрещно движение, защото често има нови автомобили и очакването не е дълго.

Изследователи

И по време на път можем да учим интересни неща за природата. Когато на детето му стане видимо скучно, може да го провокирате с въпроси, с които да изследва сам мястото, през което пътувате. Например, ако има  много дървета, значи минавате през гора.

Ако няма никакви дървета, значи около вас е равнина. Ако вижда река, значи сте в дефиле. Ако има къщи, значи сте в село или град.

Има тъмни облаци в небето? Значи може би ще вали. Оглеждайте мястото и търсете отличителни черти, с които да опишете къде се намираме и така да помогнете на детето да научи нови интересни неща. 

Превод и редакция

Сподели