Накъде ще поведе страната новият президент на Иран

Волята на избирателите да подкрепят даден кандидат се определя не от пропаганда, а от икономическите фактори. Както пише Responsible Statecraft, победата на изборите в Иран ще се определя от цената на храната, а не от идеологията.

Очевидно тази цена зависи от санкциите и ограниченията, наложени отдавна на страната.

Следователно не е изненадващо, че гласоподавателите избраха реформа и промяна. Така кандидатът от реформаторското крило и бивш министър на здравеопазването на Иран Масуд Пезешкиан официално бе обявен за победител. Той спечели президентските избори в Иран след обработка на 100% от бюлетините.

Това съобщиха от избирателната комисия на 6 юли. Избирателната активност на втория тур е 49,8%.

Въз основа на резултатите от гласуването и обработката на всички бюлетини, Пезешкиян е получил 16 384 403 гласа, докато 13 538 179 избиратели са гласували за неговия опонент, представител на консервативното крило Саид Джалили.

Бяха обявени окончателните резултати от 14-те президентски избори, в които са участвали 49,8% от избирателите. В резултат Масуд Пезешкиан беше избран за деветия президент на Иран – уточнява Tasnim News.

Пезешкиан, сега на 69 години, е политик реформатор и член на иранския парламент през последните пет свиквания. Лекар по професия, той е бил министър на здравеопазването и медицинското образование на Иран по време на втория мандат на президента Мохамад Хатами.

Преди това Пезешкиян като кандидат два пъти участва в битката за президентския пост, но едва на тези избори за първи път стигна до края.

Преди 12 години той реши сам да напусне изборната надпревара, а на изборите през 2021 г. кандидатурата му не беше одобрена от Надзорния съвет на Иран.

Някои експерти смятат, че изборът на Пезешкиан може да символизира желанието на иранския народ да подобри отношенията със Запада, за да преодолее икономическата криза и все по-задълбочаващото се разслояване на обществото, преориентирайки се към международната арена, вместо към изолацията.

Това обаче няма да е лесно да се направи, тъй като в допълнение към изключително държавната власт в Иран, религиозното крило на правителството и идеологическият компонент имат огромно влияние. И двете области са много важни за определяне не само на вътрешната, но и на външната политика .

Следователно ще бъде трудно сам Пезешкиян да поведе точно в обратната посока държава, която дълги години е изолирана от Запада и неговите институции. Освен това самата идея за подобряване на ситуацията в икономиката на държавата при установяване на отношения с развитите страни намира много критики и скептицизъм.

Сподели