Англия 1:1 Швейцария, ще има дузпи

Отборите на Англия и Швейцария играят при резултат 1:1 в Дюселдорф в третия 1/4-финален сблъсък от Евро 2024. Брийл Емболо изведе „кръстоносците“ напред в 75-ата. Букайо Сака изравни пет минути по-късно. Двубоят е на „Меркур Шпил-Арена“ от 19:00 часа, а победителят от него ще срещне на полуфиналите някой измежду тимовете на Нидерландия и Турция, които играят помежду си по-късно днес.

“Трите лъва” имат само една загуба в предишните 24 срещи с “кръстоносците”, като последното им поражение от този съперник бе през 1981 година. Англия преследва 50-ата си победа на големи първенства, като това може да се случи в стотния мач на Саутейт начело на отбора. Швейцария пък е в серия от осем поредни срещи без поражение, като освен това има само една загуба в последните си 18 двубоя във всички турнири.

Гарет Саутгейт е направил само една промяна от двубоя със Словакия – Езри Конса влиза на мястото на наказания Марк Геи. От няколко дни медиите на Острова предвиждаха, че селекционерът на “трите лъва” ще промени схемата и ще започне във формация с трима централни бранители. Информациите бяха, че крилото на Арсенал Букайо Сака ще започне днес като ляв уинг-бек, а Киърън Трипиър, който досега действаше като ляв бранител в мачовете на тима в Германия, ще бъде преместен отдясно. Първите минути на двубоя обаче показаха, че това не е вярно – Букайо Сака действаше като десен уинг-бек, а Трипиър бе отляво.

Коби Мейну отново ще бъде партньор на Деклан Райс, а Фил Фоудън и Джуд Белингам ще действат зад Хари Кейн.

Мурат Якин е заложил на същия състав, който започна и в 1/8-финала с Италия. Това означава, че Гранит Джака, който имаше проблеми с адуктора, е готов да започне. Брий Емболо е на върха на атаката, а Варгас и Ндой ще действат по фланговете. Квадво Дуа е на пейката за началото.

Първите десетина минути бяха равностойни, но след това англичаните се настаниха в половината на “кръстоносците”. Удари на Райс и Мейну от границата на наказателното поле бяха блокирани. Швейцарците пък много трудно изнасяха топката в този период. В 21-вата минута Фоудън, който имаше много по-свободна роля днес, изведе добре Сака отдясно. Звездата на Арсенал веднага центрира ниско по земя, но топката бе изчистена в първия ъглов удар в мача. От него не произтече нищо. В 28-ата минута Сака отново се измъкна отдясно, преодоля Ебишер и опита същото остро подаване по земя, но Аканжи изчисти.

29

Евро 2024: Англия - Швейцария

В 36-ата минута Белингам много добре се освободи, след което обърна на другия фланг към Сака. Той центрира в наказателното поле, където Белингам пропусна, но Кейн не бе там и топката се озова в ръцете не Зомер. До почивката англичаните вдигнаха още повече процента на владеене на топката. В последната минута Сака за трети път проби добре отдясно, премина между трима съперници и върна към Мейну, но в решаващия момент Джака се хвърли на шпагат и с много важна намеса изби топката от краката на младежа.

29

Евро 2024: Англия - Швейцария

Англичаните започнаха по-добре и втората част, но първата атака на швейцарците донесе и първия точен удар. Отправи го Емболо, но изстрелът бе много слаб и Пикфорд нямаше проблеми да улови.

В 57-ата Родригес центрира към Емболо, който засече с глава, но Конса играе добре и успя да блокира нападателя, след което Пикфорд отново хавана топката с лекота.

Отборът на Швейцария обаче видимо се активизира в предния позиции и тези минути атакуваше по-опасно. “Кръстоносците” изпълниха два корнера, но от тях не последва нищо.

В 63-тата Якин направи двойна смяна – Ридер и Варгас бяха заменени от Цубер и Видмер.

По-добрата игра на Швейцария след почивката даде резултата в 75-ата минута, когато Ндой центрира отдясно, топката рикошира в крака на Джон Стоунс, който не се намеси добре, и стигна на далечната греда до Емболо, който изпревари Уокър и засече отблизо във вратата, давайки преднина на тима на Якин.

Едва тогава Сатугейт се реши да прави промени. Той направи три смени едновременно, като Шоу, Езе и Палмър влязоха на местата на Мейну, Трипиър и Конса.

В 80-ата минута индивидуалната класа на Сака, който бе най-добрият играч на Англия днес, спаси “трите лъва”. Звездата на Арсенал проби добре отдясно, отвори си коридор за стрелба и с много прецизен удар по земя стреля в долния десен ъгъл за 1:1.

След изравнителното попадение англичаните натиснаха, но не успяха да стигнат до нов гол и така се стигна до продължения.

В петата минута на първото от тях многоходова атака на Англия завърши с много хубав удар на Деклан Райс от около 25 метра, но Ян Зомер се намеси блестящо и успя да изби топката покрай гредата.

В стотната минута Фабиан Шер, който имаше жълт картон, спря пробив на Езе с цената на нарушение. Англичаните поискаха да получи втори картон, но Орсато го пожали. Малко след това отбраната на Швейцария не успя да изчисти топката, което даде шанс на Белингам да стреля. Първият му удар бе блокиран, а втория бе спасен от Зомер.

В 109-ата минута Кейн получи някаква контузия след сблъсък с Аканжи, след който полетя към скамейката. На мястото му влезе Айвън Тони. Шакири пък замени Емболо в състава на Швейцария.

В 117-ата минута Шакири изпълни много изненадващо корнер, стреляйки директно към вратата. Топката рикошира в сглобката на гредите. Швейцария завърши по-добре и в 119-ата минута Пикфорд спаси силен удар от границата на наказателното поле на Амдуни.

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Конза, Трипиър, Райс, Мейну, Сака, Фоудън, Белингам, Кейн

Швейцария: Зомер, Шер, Аканжи, Родригес, Ридер, Фройлер, Джака, Ебишер, Ндой, Емболо, Варгас

Последвайте каналите ни в:


Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Снимки: Gettyimages

Сподели