Паника в Турция, метеорит разцепи небето и се разби във… ВИДЕА

Падащ огнен метеорит беше видян в много части на Истанбул, Анкара и околните провинции късно снощи. Този феномен развълнува очевидците.

Особено внимание привлякоха кадри от видео, станало популярно в социалните мрежи, от моментите, когато метеоритът премина над моста Фатих Султан Мехмет на Босфора в Истанбул. 

Около 22,30 ч. през нощта бе забелязан ярък лъч светлина в широк район. 

Докато някои от очевидците бяха развълнувани, когато видяха зеления светлинен лъч да пада от небето, някои от тях записаха тези моменти с мобилните си телефони.

Лъчът светлина, движещ се от север на юг, изчезна след известно време.

Падането на метеорита беше наблюдавано и в много части на Северна Турция. То беше отразено на охранителната камера на къща в квартал Хендек, в окръг Сакария.

Светлинният лъч, който гражданите проследиха с любопитство, след известно време изчезна.

Моментът на падането на метеорита беше видян и от провинциите Бурса, Ялова, Коджаели, Бартин, Зонгулдак, Карабюк, Чанкири и Чорум. 

В изявлението на Турската космическа агенция е включена следната информация:

„Метеорът, видян тази вечер в небето в различни части на страната ни, предизвика вълнение.

Цветовете, образувани при навлизане на метеори в атмосферата варира в зависимост от няколко фактора, като химическия състав на метеора, неговата скорост и газовете, присъстващи в земната атмосфера.

Химичният състав на метеора може да създаде различни цветове, когато изгаря в земната атмосфера. Например натрият може да създаде ярък оранжево-жълт цвят, магнезият може да създаде зелени или сини тонове, а йонизираният калций (Ca ) може да създаде лилав цвят.

Тези елементи, открити в метеора, са важен фактор за формирането на цветовете, наблюдавани по време на навлизане в атмосферата.

По-бързо движещите се метеори създават по-ярки и цветни изображения.

Различните газове в атмосферата могат да излъчват определени цветове чрез взаимодействие с изпаряващия се метеоритен материал. Например кислородните и азотните атоми създават червени цветове.

По-големите могат да създадат по-интензивни цветове, като отделят повече енергия при навлизането си в атмосферата.

„Като цяло тези фактори водят до появата на различни цветове, което прави всяко метеорно ​​събитие уникален и визуално впечатляващ природен феномен.“

 




Сподели