Извънредна ситуация в Сицилия! Затвориха летището в Катания заради…

Изригванията на италианския вулкан Етна и на по-малкия вулкан Стромболи изхвърлят гореща пепел и лава, което повишава нивото на тревога на средиземноморския остров Сицилия и налага временно затваряне на летище Катания в петък, пише Reuters.

През последните дни Етна, един от най-активните вулкани в света, се характеризира с интензивна активност, която освети небето в близост до град Катания, а Стромболи край северното сицилианско крайбрежие изхвърли лава в морето.

Италианската агенция за гражданска защита обяви най-високата си, червена степен на тревога за Стромболи, като предупреди, че ситуацията може да се влоши.

Министърът на гражданската защита Нело Мусумечи заяви, че Стромболи е „под наблюдение„, и добави, че властите се уверяват, че плановете за евакуация са готови в случай на извънредна ситуация.

Пожарната служба заяви, че превантивно е удвоила броя на пожарникарите на острова.

В Катания, на източния бряг на Сицилия, жителите и властите се заеха с почистването на града, след като улиците и автомобилите останаха затрупани от черна вулканична пепел, а близкото летище беше затворено.

„Пистата на летище Катания е неизползваема поради падането на вулканична пепел. Пристиганията и заминаванията са преустановени„, се казва в изявлението на летището, като се добавя, че работата ще бъде възобновена в 15:00 ч. (1300 GMT).

Сподели