Сътресение на Острова: Великобритания има нов премиер ВИДЕО

Риши Сунак се срещна с крал Чарлз, за да подаде официално оставка като премиер на Великобритания, пише Би Би Си. В Бъкингамския дворец той отиде заедно със съпругата си Акшата Мурти. По-късно от двореца потвърдиха, че оставката на Сунак е приета.

Предстои Сунак да се оттегли и като лидер на консерваторите, след като Лейбъристката партия на Киър Стармър спечели убедителна изборна победа, пише „Ройтерс”.

Крал Чарлз III и Риши Сунак

„Дадох всичко от себе си за тази работа, но вие изпратихте ясен сигнал, че правителството на Обединеното кралство трябва да се промени и вашата е единствената преценка, която има значение“, каза Сунак на „Даунинг стрийт“.

Риши Сунак

Лявоцентристката Лейбъристка партия спечели огромно мнозинство в 650-местния парламент. Консерваторите на Риши Сунак претърпяха най-лошото представяне в дългата история на партията.

Новоизбраният премиер Киър Страмър от лейбъристите след това ще се срещне с монарха в Бъкингамския дворец, преди да произнесе реч от „Даунинг стрийт“ около 12:20 часа местно време (14:20 ч. българско време), добавя агенцията.

Киър Страмър

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели