“Часовникът тиктака“: Демократите притискат Байдън да вземе решение за бъдещето си

Още няколко висши демократи в сряда поставиха под съмнение жизнеспособността на Джо Байдън като кандидат-президент – и въпреки че няма поток от дезертьорство, няколко публично заявяват, че времето изтича президентът да реши бъдещето на своята кампания, пише Politico в статия специално преведена за .

Членът на представителите Джим Клайбърн каза, че ще подкрепи „мини предварителни избори“ преди конгреса през август, за да се определи кандидатът, ако Байдън се оттегли, докато представителят Съмър Лий заяви; че вицепрезидента Камала Харис „очевидният избор“. Сенатор Питър Уелч повтори, че „часовникът тиктака“ за президента, за да убеди избирателите, че може да изпълнява без сценарии.

А по-късно в сряда конгресменът Раул Грихалва стана вторият демократ в Камарата на представителите, който призова Байдън да се откаже от кандидатурата си за втори мандат след колебливото му представяне в дебата миналата седмица. В интервю за The New York Times Грихалва каза, че президентът трябва да „поеме отговорността за запазването на това място – и част от тази отговорност е да излезе от тази надпревара“.

Коментарите на високопоставени членове на партията са промяна в посланията през последните 24 часа: Въпреки, че демократите все още широко подкрепят Байдън, търпението им започва да се изчерпва.

Байдън каза по време на разговор в Zoom с екипа на кампанията и Националния комитет на Демократическата партия в сряда следобед: „Аз се кандидатирам… никой не ме избутва. Няма да си тръгна. Аз съм в това състезание до края и ние ще спечелим“, съобщи POLITICO.

Президентът „е казал недвусмислено на екипа си, че се кандидатира за преизбиране и ще победи Доналд Тръмп“, според човек, запознат с коментарите на Байдън, който е анонимен, тъй като не е бил упълномощен да говори публично.

Байдън планира да се срещне с множество губернатори от Демократическата партия в сряда вечер и ще се яви за интервю с водещия на ABC News Джордж Стефанопулос в петък, което ще бъде излъчено през уикенда. Демократите призовават Байдън да използва тези неописани възможности, за да демонстрира, че е в състояние да спечели срещу бившия президент Доналд Тръмп през ноември.

По-рано в сряда Уелч подчерта в интервю за CNN, че „времето е малко“ за Байдън да покаже на обществеността, че все още е за поста.

„Единственият начин за него в кампанията да отговори не е като говори със сенатори или губернатори, защото това не е ситуация „кажи ми“. Това е ситуация „покажи ми“, каза Уелч. „Така че ще трябва да е навън и насам-натам в бързината на една кампания, отворени пресконференции с хора като вас, ангажименти с избиратели.“

Клайбърн, дългогодишен приятел и съюзник на Байдън, чието одобрение беше ключово за президента през 2020 г., каза пред CNN, че представянето на Байдън в дебата е „загрижено“. Той каза, че ако Байдън се оттегли, ще подкрепи мини избори между Харис и губернаторите от Демократическата партия, за да се реши кандидатът. Неговата прес служба подчерта в изявление до POLITICO, че депутатът отговаря на „хипотетичен въпрос“ и че той все още подкрепя Байдън.

В радио интервю Лий призова партията да „действа много бързо“, ако президентът реши да се оттегли, добавяйки, че „няма да има време за първични избори. Това време изтече, което означава, че вицепрезидентът е очевидният избор.

Представителят Сет Моултън каза в изявление в сряда, че има „сериозни опасения относно способността си да победи“ Тръмп и че „всички жизнеспособни опции са на масата“.

„Когато настоящата ви стратегия не работи, рядко е правилното решение да удвоите. Президентът Байдън няма да стане по-млад“, каза Моултън. „Отнема време, за да обмисля сериозно най-добрата стратегия за демократите да спечелят тези избори и да насочат страната ни към положителен път напред.“

„Може би хората не искат да чуят, но имаме време, което изтича. Времето не е на наша страна“, каза Лий пред водещата на SiriusXM Зерлина Максуелон в сряда. „Имаме няколко месеца, за да изпълним една монументална задача. Не е евтино и не е лесно.

Представителят Лойд Догет каза в сряда, че се е чувствал комфортно по-рано, когато публично е призовал Байдън да се оттегли заради 15-те му мандата в камарата и безопасен район в тъмносин Остин.

„Чувствах, че съм в позиция да говоря за това, което чувам от толкова много мои колеги, и да кажа, че имаме нужда от различен курс“, каза Догет по CNN. „Можем да надделеем на тези избори.“

А конгресменът Джейми Раскин каза на Крис Хейс от MSNBC във вторник, че дискусията в цялата страна е „движеща се цел“, която „трябва да се случи бързо“.

„Мога да ви гарантирам, че ще има огромно единство и ще се съсредоточи върху тази задача, когато стигнем до края на този процес“, каза Раскин. „И това се случва много бързо.“

Кампанията на Байдън характеризира дезертьорите от Демократическата партия като „подмокрящи леглото“, а сурогатите и Белият дом до голяма степен премахнаха опасенията относно здравето и умствената острота на президента – стратегия, според Догет, контрапродуктивна.

„Ще им е по-добре да демонстрират, че този президент е напълно способен и способен да поеме всички желаещи, всички въпроси, всички досадни журналисти, които може да искат да го попитат нещо, което той не иска да отговори — каза Догет. „Притеснително е, че от четвъртък насам, въпреки че имаше този голям митинг около подхода на нашия човек и обезсърчаваща обществена опозиция от всякакъв вид, не сме виждали президента да прави точно това.“

„Това ми казва, че или следват грешна стратегия – или имат проблем“, добави Догет.

Докато Тръмп и ключовите му съюзници до голяма степен запазиха мълчание относно възможността за заместване на Байдън, сенатор Джей Д. Ванс – един от най-големите претенденти във вихъра на бившия президент – изрази мнение в сряда чрез публикация на X.

„Елитите на Демократическата партия и техните медийни рупори сега са обсебени от това да заменят Байдън в изборите. Но ако той не е годен да се кандидатира за президент, той със сигурност не е годен да бъде президент“, пише Ванс. „Ако не се кандидатира отново, трябва да подаде оставка като главнокомандващ.“

Сподели