Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова с едно различно изказване от вчерашния ден

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова бе единственият депутат, който в сряда, по време на дебатите около гласуването на проектокабинета „Желязков“, се изказа без агресия, обиди и нападки.

Вижте словото й:

Забравихме за какво сме се събрали и за какво е този дебат. Не сме се събрали тук, за да говорим за това какви са възприятията на някой и как е разчел събитията от миналото, а за бъдещето. За това, което искаме да направим заедно като общество. Да, не оспорвам по никакъв начин – различни сме. Мислим различно, действаме различно, държим се различно.

Толкова сме различни, колкото са различни българските граждани в цялото многообразие на българския народ. Но пътят на всеки един от нас, народните представители, които сме се събрали в тази зала, трябва да има само една посока и тя е разбирателство. Затова ни изпратиха тук нашите избиратели. Това е тяхната воля, това е волята на българските граждани.

В Европа има война, на границите на българската държава. В 21-ви век загиват хора, наши братя и сестри. Животът струва колкото куршум или колкото една шепичка безразличие. Или просто неизречен политически егоизъм, прикрит зад претенцията за партийни принципи и непреодолими различия.

Кое не може да бъде преодоляно в името на българската държава? Кой отговорен политик е готов да остави държавата ни без редовно правителство в този момент?

След шест избора за по-малко от 3 години, кой български политик има право да избере собственото си оцеляване пред българския народ и българската държавност. Кой политик не разбира какво ни каза обезвереното, апатично, победено от собствената си политическа класа българско общество? Нека помислим заедно.

Как ще посрещнем политическите и икономически предизвикателства и опасностите, които бъдещето предлага? Длъжни сме да дадем честен отговор. Не е необходимо да го давате публично. Този отговор дължим на себе си, дължим на децата на България.

Без отлагане. Честно и смирено. И тежестта да заспиваме вечер със съзнанието на хора, които днес решават не своята съдба, нито на своите партии, а съдбата на българската държава и нейните институции.

Иска ми се да вярвам, че някои уроци от последните 3 години са научени и ще вземем решение да продължим заедно като общество. Напред. Макар и болезнено, бавно, макар и всеки да плати политическата цена за това.

Политическа партия ГЕРБ предлага правителство и министър-председател с доказана експертиза Да, политически лица са. Но са хора, готови да носят отговорност, с ясна програма, приоритети и решения на всички натрупани в държавата проблеми. Управлението на този кабинет, обаче е възможно само с ясна и недвусмислена политическа подкрепа.

Тази подкрепа може да излекува раните на обезверените български граждани и да изведе България от политическата криза. Ако днес не вземем решението, което да е в интерес на България, а не на всеки един по отделно, лично, или на отделни групи и политически семейства, ще боледуваме дълго. Ще се обърна към г-н Божанков. Вашето изказване прозвуча така:

Не ме гледайте каква върша, а какво ви говоря. Аз искам действие, иначе хубави приказки има много в запас. Можем да излекуваме липсата на доверие. Ако погледнем по-далеч от личните си, егоистични интереси. За решението на този проблем се изискваше решимостта, която г-н Борисов предложи в зала.

Той предложи политически лица, които могат да изпълнят програмата, която предлагат и могат да носят отговорност. Не е страшно да се явяваме на избори. Колко полезно е да похарчим поредните 50-60 млн. лв?

Всички твърдим, че има нужда от реформа в съдебната система, че има нужда от детска болница, че имаме изключително важни приоритети, свързани с инфраструктурата. Каквото и да ви говорят, парите също имат значение. Важно е да си дадем сметка, че няма как да постигнем нещо различно при следващи избори.

Примерът, който трябва да бъде даден, тук трябва да бъде даден от политиците. Наистина очаквам поведение, което да даде шанс за стабилност, за отговорни решения, което да даде шанс на онези, които бяха представени като състав на Министерски съвет, да се справят с важните за обществото задачи.

Сподели