Франция изправена пред исторически момент, невиждан от Втората световна война

Избирателните секции за първия тур на парламентарните избори във Франция бяха открити в 9ч. българско време.

Френските избиратели са призовани да гласуват в изключителен момент от политическата им история: първият тур на извънредни парламентарни избори, на които може да се излъчи първото крайнодясно правителство на страната след нацистката окупация през Втората световна война – или изобщо да не се състави мнозинство.

Резултатът от вота след втория тур на 7 юли и изключително кратката кампания остава крайно несигурен, тъй като се конкурират три основни политически блока: крайнодесният „Национален сбор“, центристкият алианс на президента Еманюел Макрон и коалицията „Нов народен фронт“, която включва левоцентристки, зелени и крайнолеви сили.

Гласуването ще приключи в 19ч. българско време.

Олицетворявана от лъскавия образ на 28-годишния си председател Жордан Бардела, крайнодясната партия „Национален сбор“ (НС) според социологическите проучвания е на път да получи между 34 и 37 процента от гласовете на избирателите, като има безпрецедентната перспектива да получи относително или абсолютно мнозинство на 7 юли, вечерта на втория тур.

Според същите проучвания на общественото мнение, които трябва да се приемат с повишена доза предпазливост, тъй като несигурността остава висока, НС изпреварва левия алианс „Нов народен фронт“ (ННФ), който се очаква да получи между 27,5 и 29 процента от гласовете, и президентската партия „Ренесанс“, събираща между 20 и 21 процента подкрепа.

Ако Жордан Бардела стане министър-председател, за първи път след Втората световна война начело на Франция ще застане правителство, съставено от крайнодесни, посочва АФП.

Сподели