Любен Дилов посочи кандидата за премиер на ГЕРБ: Не сме дорасли за сглобка

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство.

Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, като уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов. По думите му обаче става ясно, че нищо още не е 100% сигурно.

„Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго“.

Според Дилов формулата „правителство на малцинството“ е интелигентно решение за излизане от парламентарната криза.

„Това е едно интелигентно решение, а българският политически елит е доказал, че не се справя с интелигентните решения.  Би трябвало да се получи някакво управление, ако не се получи – ще отидем на избори, докато се получи комбинация, която може да управлява. Това е волята на българите, които са толкова разединени, колкото и политическият им елит“, каза той.

По думите на депутата ГЕРБ имат всички основания да направят правителство на малцинството.

„Той е и най-почтеният. Всичко останало е задкулисни договорки, някакви неясни формули, докато тук всичко е ясно – предлага се възможност, когато тази възможност бъде отхвърлена, се търсят други възможности. … Т.нар. сглобка също беше интелигентно решение, но не издържа, не сме дораснали, явно“, каза още Дилов.

На въпрос дали той няма да бъде кандидат на ГЕРБ-СДС за министър на културата или на туризма, Любен Дилов отговори, че „по-добър от Найден Тодоров не можем да намерим“ и „какво му е на Евтим Милошев – прекрасен министър“ , като уточни, че и двамата не са номинирани за служебни министри от ГЕРБ.

Скамейката с кадри на ГЕРБ е доста дълга и няма да има големи изненади, подчерта Дилов и беше категоричен, че ще бъде предложено пълноценно правителство, което ще бъде внесено за гласуване в пленарната зала на парламента.

„Би трябвало всички парламентарни групи да го подкрепят това правителство, а след това да мислят 3 месеца дали да го свалят, или да го свалят. Това би било едно отговорно поведение“, смята той.

90% е вероятността след провален първи мандат да се отиде на нови избори, прогнозира Дилов.

 

Сподели