Експерти посочиха формулата за съставяне на правителство, подкрепа идва от най-неочакваното място

Опциите съществуват и вратата е отворена, както чуваме още от първия ден на преговорите. Друг е въпросът, че силната фрагментация със седем партии и липсата на партньорства, които изглеждат логични и естествени, това трудно взаимодействие прави задачата много трудно решима. 

Това заяви е ефира на Нова тв социологът Елена Дариева, коментирайки възможността за сформиране на кабинет. 

„Факт е, че първият, към него са отправени погледите, в него е отговорността да направи всичко възможно да осигури подкрепа, макар и за правителство на малцинството. Това би било възможно, ако се отговори ветрилото извън подкрепата на ДПС, да се привлекат ИТН, които казват, че са отговорени за разговори“, каза още тя. 

„Ако успеят да сложат някакви приоритети на масата, било то и еврото, което ще затвори вратата към няколко други формации. Според мен трябва да се изведат някакви приоритети, около които да се търси консенсус. Към момента задачата е нерешима. Затова Борисов е свалил тона и говори дори за търсенето на магьосник“, добави Дариева. 

Дебнат се на принципа на футболни отбори. Това смята социологът Първан Симеонов. 

„3 месеца говорим за някакво кръстовище (в центъра на София). Анализът на Борисов е верен. Той казва: Аз ги чувам, те не могат да се понасят, никой не мисли конструктивно. Партиите окончателно са се превърнали в отбори, които гледат само себе си и се самонадъхват. Има тежък егоизъм и реваншизъм.

Ако има шанс за първия мандат, то то ще е ако Борисов предложи и части от други формации се навият да подкрепят. Тогава няма да прилича на кабинет на малцинството, което е много крехък вариант“, изрази мнение той. 

Според Симеонов подкрепата може да дойде и от БСП, и ПП. Това ще прилича на идеята на по-широка коалиция, добави той. 

„Всички партии много трудно осъзнават реалността, че са удавници и гледат от дъното нагоре. Само, че да изплуват няма да стане по единично, трябва да го направят заедно. Защото българските граждани им удариха шамар. Осмислянето на този факт ще ни изведе към изхода от кризата. Ако не могат да го направят, ще дойде друг. Така работи демокрацията. Първият мандат ще сработи, ако говоренето стане смислено“, каза на свой ред политологът Любомир Стефанов. 

Революция в партиите или революция на модела 

Допълнителният бонус би взривил ситуацията, каза лена Дариева, коментирайки възможността за промяна на Изборния кодекс по подобие на този в Гърция, където първият получава допълнителни депутатски места. 

„Нещата се развиват класически. Кризата се превръща в криза на демокрацията, до такава степен, че някой ще каже: Стига с тези партии, да дойде някой да оправи нещата. Това е нелепо. Дано тези неща престанат, защото това ще е стъпало надолу. Гръцката система е направена така в условие на задължителност на гласуване. Това дава легитимност на резултата и на бонуса“, обясни на свой ред Симеонов. 

„Голяма част от хората в момента се оглеждат за нови партии. Очаква се Радев да направи нещо. От тези ситуации се излиза с нови играчи“, каза още той.  

Може да станем свидетели на феномена на НДСВ, който да взриви ситуацията, предположи Стефанов. 

 

 

 

Сподели